Eveniment

Bancherii sunt gata să preia acţiuni ale firmelor în restructurare în schimbul creditelor

Andrei Cionca, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, spune că, devenind acţionari, băncile vor da o credibilitate mai mare firmelor aflate în restructurare şi le vor face mai atractive prin echilibrarea raportului dintre pasive şi active

Andrei Cionca, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, spune că, devenind acţionari, băncile vor da o credibilitate mai mare firmelor aflate în restructurare şi le vor face mai atractive prin echilibrarea raportului dintre pasive şi active

24.06.2010, 23:03 21

"Avem cazuri de companii clienţi la care ne gândim să preluămacţiuni pentru a le putea aduce firme specializate de managament şia le readuce pe linia de plutire. Va fi un mod transparent deimplicare în procesul de restructurare al unei companii care arenevoie de ajutor, pentru că de regulă este nevoie ca banca săinjecteze fonduri suplimentare, iar dacă preiei acţiuni, ştii maibine pe ce dai banii şi ai o garanţie că restructurarea mergeîntr-o direcţie corectă", afirmă un bancher de top 10.

El spune că antreprenorii locali recunosc cu greu un eşec şiastfel se pierde timp preţios. "Pentru o firmă cu probleme, darcare are potenţial, putem angaja manageri pe bază de contract, peun termen de trei ani, de exemplu, care să imprime un trend pozitivafacerii respective."

Potrivit noului regulament pregătit de BNR, băncile vor putea săpreia acţiuni dacă nu există o altă modalitate viabilă şi mairentabilă de recuperare a creanţelor, dar trebuie totodată să vinăcu un plan de restructurare. Totuşi, băncile nu vor putea deţineacţiunile pentru o perioadă mai mare de doi ani. Andrei Cionca,partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, spune că,devenind acţionari, băncile vor da o credibilitate mai marefirmelor aflate în restructurare şi le vor face mai atractive prinechilibrarea raportului dintre pasive şi active.

"Băncile pot lua un pachet minoritar şi astfel poate fi găsitmai uşor un investitor extern, care să ia 51% sau chiar mai mult.Chiar am făcut o propunere în acest sens creditorilor Flanco",spune administratorul judiciar care se ocupă şi de alte firme careau intrat în insolvenţă precum Diverta sau Leonardo.

Şi Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale aPracticienilor în Insolvenţă şi coordonatorul firmei RVAInsolvency, spune că negociază o tranzacţie prin care bancafinanţatoare să preia acţiuni ale unui client în restructurare.Totuşi, el nu crede că băncile "vor da năvală să îşi converteascăcreanţele în acţiuni".

"Va depinde de la un caz la altul şi de cât de tare credbăncile în resursele acelei firme de a se reorganiza. Băncile vorfi dispuse să-şi convertească o parte din creanţe în acţiuni dacăîn acest fel vor putea recupera mai mulţi bani. Negociem o astfelde tranzacţie în prezent, dar nu vă pot spune mai multe", adeclarat Stănescu.

Banca Naţională a României le cere bancherilor să identificeîncă din planul de restructurare modalităţi şi gradul de realizarea recuperării fondurilor.

"Planul de asistenţă sau restructurare financiară trebuie săprevadă în particular dacă restructurarea entităţii respectivenecesită obţinerea de finanţări şi garanţii suplimentare din parteainstituţiei de credit şi care este valoarea maximă pe careinstituţia de credit estimează că o poate avansa pentru noifinanţări şi garanţii acordate acestei entităţi", potrivitproiectului de regulament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO