Eveniment

Bancorex: s-a deschis un fiset cu nume

07.02.2003, 00:00 147

Agentia Romana Anticoruptie a solicitat PNA sa verifice modul in care aproximativ 400 de persoane, intre care 60 cu functii-cheie in stat, au utilizat creditele preferentiale primite de la Bancorex in perioada 1995-1996. ARA a dat publicitatii cazurile a 400 "din cele 5000 de persoane care au beneficiat de credite preferentiale de la Bancorex, in valoare totala de 70 de milioane de dolari, bani acordati - cu dobanzi intre 5 si 18% - pe criterii politice clientelei PDSR", potrivit membrilor asociatiei.
Lista ii cuprinde, intre altii, pe generalul Toma Zaharia (secretar de stat MI), noul sef al Politiei Capitalei-generalul Grigore Marian Tutilescu, Niculae Plaiasu (seful Garzii Financiare), liderul grupului PSD din Senat, Ion Solcanu, Gheorghe Oana (secretar de stat la Finante), Gioni Popescu (director adjunct SRI), fostul sef al UM0215 Dan Gheorghe, consilierul prezidential Dumitru Iliescu (fost sef SPP), ofiterii SPP Iulian Crainiceanu, Ionel Tanase si Aida Bajenaru, directorul STS Tudor Tanase, seful Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din SRI, Ion Stefanut, ambasadorul la Praga Gheorghe Tinca, subprefectul de Bucuresti Ion Cuhutencu, Nineta Barbulescu (presedinte ANCESIAC), consulul general in Brazilia Ovidiu Grecea.
Membrii ARA afirma ca exista date sigure si despre alti demnitari care au beneficiat de credite preferentiale:ministrul Miron Mitrea, consilierul prezidential Ioan Talpes, seful Politiei Florin Sandu, fostul presedinte CSJ Gheorghe Uglean.
ARA sustine ca multi dintre cei de pe lista au utilizat banii in alte scopuri decat cele declarate la primirea creditelor, depunandu-i la alte banci, ceea ce constituie infractiune.
ARA este o organizatie a societatii civile, nou infiintata, care afirma ca lupta impotriva "instaurarii statului mafiot in Romania". Membri fondatori sunt Mugur Ciuvica, Marius Oprea, fosti consilieri ai lui Emil Constantinescu, Horatiu Vulcu si Stejarel Olaru.
In replica, Serviciul de Protectie si Paza spune ca respectivele credite au fost contractate intre cei mentionati in calitate de persoane fizice si banca, cu respectarea legislatiei in vigoare. Serviciul de Protectie si Paza nu a fost sesizat in legatura cu eventuale nereguli in contractarea si derularea creditelor in cauza.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci a declarat ca trebuie sa puna la dispozitia organelor de ancheta informatiile pe care le detine privind persoanele care au utilizat credite preferentiale de la Bancorex.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO