Eveniment

Bank of Cyprus: Vom sustine Banca Transilvania cu capital daca va fi nevoie. Cum comentati?

22.12.2009, 23:14 33

Cipriotii de la Bank of Cyprus, ajunsi in pozitia de al doileamare actionar la Banca Transilvania (BT) dupa achizitia desaptamana trecuta a unui pachet de 9,7% din actiuni, spun ca vorparticipa la orice majorare de capital, cel putin pentru a-siproteja participatia.
"Grupul are lichiditati suficiente si vom sprijini BancaTransilvania cu capital, daca va fi nevoie", a declarat GeorgeChirstoforou, directorul general al sucursalei de la Bucuresti aBank of Cyprus.
Cipriotii sunt prezenti pe piata locala de mai bine de trei ani,deruland afaceri mai intai printr-un birou de reprezentare, care afost ridicat din 2007 la statutul de sucursala. Pe langaoperatiunile bancare, grupul este prezent si pe piata deleasing.
Desi sunt al doilea mare actionar la Banca Transilvania dupa BancaEuropeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD, care detine 15%din actiuni), cipriotii spun ca nu sunt interesati sa isi numeascareprezentanti in managementul bancii. "Avem un mare respect pentruechipa de management si cultura pe care au creat-o in aceastainstitutie. Sunt diferiti de alte banci cu actionariat romanesc."BT este singura banca de top cu capital majoritar privat local. Pebaza pretului la care cipriotii au achizitionat participatia,valoarea BT se apropie de 600 de milioane de euro.
Christoforou spune ca Bank of Cyprus si BT au colaborat in trecutpe anumite proiecte, ajungand astfel sa cunoasca echipa demanagement.
BT a oferit asistenta operationala cipriotilor la dezvoltareaafacerii in Romania, iar Bank of Cyprus a oferit consiliere pentrudeschiderea sucursalei BT din Nicosia.
"Nu vom vinde produsele noastre prin intermediul BT, dar vomcolabora in continuare pe proiecte specifice."
In prezent, Bank of Cyprus are in Romania credite acordate de circa600 de milioane de euro, iar Chirstoforou estimeaza ca va incheiaanul cu un profit care s-ar putea apropia de 10 milioane de euro.El spune ca investitia facuta de grup la Banca Transilvania, carese apropie de 10% din actiunile bancii, este una pe termenlung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO