Eveniment

Basescu: Daca vom putea, vom cobori cota unica la 14% sau 12% in 2011

05.11.2009, 23:25 18

Presedintele Traian Basescu a sustinut ieri ca ar fi posibila odiminuare a cotei unice de impozitare la 14% sau chiar de 12%, insain anul 2011.
Cota unica de impozitare a fost introdusa incepand cu guvernareaPNL-PD, la finele lui 2004, dar a fost pusa sub semnul intrebariiin guvernarea PSD-PD-L dupa legislativele din 2008. Insa chiar dacao parte a liderilor PSD sustin ca ea si-a epuizat sursele de amisca economia, cota unica a fost mentinuta.
"Cota unica si-a facut datoria perfect. Este una dintre cheileevolutiei noastre economice pozitive: neafectarea cotei unice. Dacavom putea candva, probabil in 2011, va trebui sa o coboram de la16% la 14%, poate chiar la 12%, pentru ca acum vine si legea carenu mai impoziteaza profitul reinvestit. Or, interesul nostru, pe deo parte, este sa stimulam consumul intr-un mod specific economieide piata, adica lasand mai multi bani in buzunarele salariatilor,iar, pe de alta parte, sa dam posibilitatea oamenilor de afaceri sareinvesteasca mai mult", a declarat ieri Basescu la RealitateaFM.
Partidul care sustine acum reducerea cotei unice de impozitare estePNL. Liberalii ar dori o cota unica de impozitare de 10% si TVA de15%. Seful statului a spus ieri ca, in opinia sa, cota TVA trebuiementinuta la 19%.
Presedintele a afirmat ca in discutiile sale cu investitoriistraini din urma cu peste o luna, discutii care au aparut in presa,au fost mai nuantate si ca a sustinut atunci ca Taxa pe ValoareaAdaugata ar putea fi majorata doar in cazul in care nu mai estenimic de facut.
Presedintele Traian Basescu a mai spus, in emisiunea citata, casalariile bugetarilor si pensiile vor fi platite integral innoiembrie si in decembrie, dar nu din banii de la FMI, ci dinimprumuturi interne, cu costuri mai mari. "Eu garantez ca si innoiembrie si in decembrie vor plati si pensiile si salariile. Fac omentiune insa, nu din banii de la FMI, daca nu va veni transa dindecembrie, ci vom imprumuta de pe piata interna, ceea ce va insemnacosturi mai mari. Repet: integral", a spus Basescu.
Acordarea celei de-a treia transe din imprumutul de la FMI (1,5mld. euro, jumatate din suma urmand sa mearga spre plata salariilorsi a pensiilor) este sub semnul intrebarii, FMI cerand adoptarealegii bugetului de stat pentru 2010 pana la 10 decembrie.
Parlamentul a adoptat miercuri o hotarare prin care s-ar putadeschide calea juridica prin care guvernul demis al lui Emil Boc sapoata transmite Parlamentului proiectul legii bugetului. Deasemenea, presedintele a promulgat ieri legea salarizarii unitaresi pe cea privind reorganizarea unor institutii publice (dupa cemiercuri Curtea Constitutionala a aratat ca acestea suntconstitutionale), care si ele fac parte din aranjamentul Romanieicu FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO