Eveniment

Băsescu explică de ce statul nu mai vinde acţiuni Petrom, iar Transgaz a intrat în altă ligă

Băsescu explică de ce statul nu mai vinde acţiuni Petrom, iar Transgaz a intrat în altă ligă

Mediafax Foto

Autor: Liviu Dadacus

19.11.2012, 00:05 1447

Preşedintele Traian Băsescu susţine că datorită realităţilor din Marea Neagră, vânzarea a 10% din Petrom nu a mai figurat în acordul cu FMI, compania urmând să fie parte la ce se va întâmpla peste cinci ani în forajul din aria marină, el adăugând că şi Transgaz a intrat în această "ligă".

"Transgaz a intrat în altă ligă în momentul de faţă după ce ştim ce ştim despre Marea Neagră şi e de discutat dacă e oportun să vin­dem 15%, dacă da - cui. Nu cumva ne-ar in­te­resa să ne luăm parteneri dintre cei care vor ex­ploa­ta în Marea Neagră pentru a face in­ves­tiţiile necesare să poată prelua excedentul de gaze care vor fi destinate vânzării?", a spus Băsescu.

El a arătat, exemplificând, că nici Petrom nu a mai figurat, după eşecul din 2011, în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10% datorită aceloraşi realităţi din Marea Neagră.

"Spre exemplu, nu aţi mai văzut Petrom după eşec, nu l-aţi mai văzut în acordul cu FMI pentru vânzarea a 10%. De ce? Din cauza ace­loraşi realităţi din Marea Neagră. Petrom este parte la ce urmează să se întâmple peste vreo cinci ani în Marea Neagră", a spus Băsescu.

Exxon Mobil Exploration and Production Ro­mania Limited, filială a companiei ame­ri­cane Exxon Mobil împreună cu OMV Pe­trom au început în decembrie 2011 forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti. La înce­pu­tul anului, OMV Petrom şi Exxon Mo­bil au anun­ţat că au făcut o descoperire semni­fi­cativă la exploatările din Marea Neagră, esti­mă­rile pre­li­minare plasând zăcământul de gaze natu­rale la 42-84 mld metri cubi, care echi­va­lea­ză cu de 3-6 ori consumul anual al Ro­mâ­niei.

Exxon Mobil Exploration and Production Ro­mânia pregăteşte pentru următorii doi ani in­vestiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră. La sfârşitul lunii octombrie, preşe­din­tele Traian Băsescu s-a întâlnit cu directorul ge­neral executiv al OMV, el declarând atunci că, după ultimele evoluţii privind explorarea resurselor din Marea Neagră, a devenit de înţeles că România nu va mai vinde cei 10% din Petrom, fiind un noroc faptul că nu s-a reuşit vânzarea în 2011.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar ex­ploa­tarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura indepen­denţa energetică a României în privinţa ga­zelor naturale. Guvernul s-a angajat faţă de FMI, în ca­drul acordului de tip preventiv aflat în deru­lare, să vândă participaţii deţinute de stat la companii strategice din domeniile energiei şi transpor­turilor, inclusiv Transgaz (15%), Rom­gaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nu­clear­electrica (10%), Oltchim (privatizare inte­grală), CFR Marfă (privatizare pachet majo­ritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare şi cele trei companii de distribuţie ale Electrica (participaţii majoritare).

Guvernul şi Preşedinţia au o opinie comună privind vânzarea de acţiuni Transgaz (TGN), existând opţiunea de a vinde acum la un preţ mai slab sau de a nu vinde presu­pu­nând că valoarea participaţiilor sta­tului va creşte, afirma recent premierul Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO