Eveniment

Noroc cu ghinionul din 2011: Petrom nu mai este de vânzare după identificarea gazelor din Marea Neagră

Noroc cu ghinionul din 2011: Petrom nu mai este de vânzare după identificarea gazelor din Marea Neagră

Foto: Mediafax

Autor: Roxana Petrescu, Marius Fratila

01.11.2012, 00:04 945
Gerhard Roiss, CEO al OMV şi preşedintele consiliului de supraveghere al Petrom, cea mai mare companie locală, a avut ieri o întâlnire cu şeful statului Traian Băsescu după ce în urmă cu aproape două luni executivul a avut o întâlnire în premieră cu guvernatorul Băncii Naţionale.

La începutul acestui an, Traian Băsescu declara că a rupt orice legătură cu Petrom în semn de protest faţă de profitul uriaş obţinut de companie în criză, de circa 900 de milioane de euro, catalogând politica de preţuri a firmei ca fiind imorală. În cadrul întâlnirii de ieri de la Cotroceni, pe lista subiectelor de discuţii s-a aflat proiectul de explorare pe care Petrom îl derulează alături de americanii de la ExxonMobil în Marea Neagră.

"România va deveni un jucător important pe piaţa energiei în următorii 10 ani dacă vom fi norocoşi cu Marea Neagră. În orice caz, am urmărit evoluţiile. Sincer, sunt extrem de mulţumit de ceea ce se întâmplă şi acum toată lumea cred că a înţeles că nu vom mai vinde cei 10% din Petrom. Am fost norocoşi că nu am vândut anul trecut cei 10%", i-a spus Băsescu râzând lui Gerhard Roiss, potrivit Mediafax. Conform unor declaraţii recente ale şefului OMV, zăcămintele identificate în Marea Neagră sunt gigantice, de o importanţă mondială. Dar aceste zăcăminte ar intra în exploatare peste zece ani, urmând ca până atunci să se investească câteva miliarde de euro.

Întâlnirea dintre Băsescu şi Roiss vine la scurt timp după ce Petrom a pus în funcţiune o centrală de producere a energiei de 530 de milioane de euro care funcţionează numai pe gaze din producţia internă, fiind scutită printr-o ordonanţă de urgenţă de la formarea coşului în care intră şi importurile ruseşti. Mai mult, în circa un an de zile este de aşteptat ca nivelul redevenţelor plătite de Petrom către statul român să se modifice. Şi premierul Ponta s-a întâlnit cu Roiss acum o lună la Viena.

Petrom are venituri anuale de 5 miliarde de euro, cu un profit aşteptat să depăşească în acest an 1 mld. euro, în funcţie de plata amenzii către Consiliul Concurenţei de peste 100 de milioane de euro. La Bursa de la Bucureşti, Petrom are o capitalizare de 5 mld. euro. Statul mai deţine circa 20% din capital, grupul austriac OMV fiind acţionarul majoritar cu 51%. Ieri la bursă, acţiunile Petrom se tranzacţionau la 0,410 lei. La mijlocul lui 2011 statul a încercat să vânda 10% din Petrom la un preţ de 0,37 lei, dar nu a fost suficientă cerere din partea investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO