Eveniment

Basescu: La somaj stam bine, nu va mai lamentati!

29.03.2010, 00:00 14

Presedintele Traian Basescu a sustinut, la finele saptamanii,ca, in privinta somajului, Romania se afla cu circa doua procentesub media UE, apreciind ca, din acest punct de vedere, "ar trebuisa ne lamentam mai putin".

"Chiar daca avem o cifra mare, peste 8%, suntem cu circa douaprocente sub media Uniunii Europene. Si poate ca, din acest punctde vedere, ar trebui sa ne lamentam mai putin, sa incercam sarevenim la ce avem de facut si sa nu ne mai facem o meserie din ane lamenta. Toate tarile trec prin momente dificile. Niciuna dinmarile economii ale Uniunii Europene nu a avut crestere pozitivaanul acesta. Deci, criza este o realitate si efectele ei in somajse manifesta acum cu toata forta si, probabil, inca vreo catevaluni", a sustinut seful statului la finalul lucrarilor ConsiliuluiEuropean de primavara de la Bruxelles.

Presedintele a reluat o declaratie a sa mai veche potrivitcareia Europa este continentul cu cea mai slaba crestere economicasi ca Romania este dependenta de relansarea economica a marilorpiete ale UE.

Potrivit presedintelui Basescu, Europa isi va relua crestereaeconomica in 2010, chiar daca va fi o crestere economica slaba, decirca 1%, in medie.

Insa, a admis el, "nimic nu se va intampla pe piata fortei demunca la o crestere mai mica de doua procente".

Consiliul European a avut pe agenda de la finele saptamaniistrategia Europa 2020 si situatia din Grecia - tara care va primiajutor de la UE si de la FMI in momentul in care va ramane farafonduri. In privinta strategiei, Europa 2020 Consiliul European aaprobat tintele ei principale: rata de ocupare a fortei de munca de75% pentru populatia cu varste intre 20 si 64 de ani; asigurarea deinvestitii publice si private in domeniul cercetarii la nivelul a3% din PIB si implementarea obiectivelor 20/20/20 in domeniulschimbarilor climatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO