Eveniment

Basescu: Mergeti sa luati credite ca bancile au bani

Basescu: Mergeti sa luati credite ca bancile au bani

Presedintele Traian Basescu (centru) alaturi de capii sistemului bancar: Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, Petru Rares (in picioare), presedintele Institutului Bancar Roman, si Radu Gratian Ghetea (dreapta), presedintele bancherilor

04.03.2009, 21:35 52

Apelati la sistemul bancar pentru finantari, a fost indemnul lansat ieri de presedintele Traian Basescu clientilor, dupa o intalnire cu conducatorii celor mai mari banci locale.
"Sistemul bancar este solid, capabil sa finanteze in continuare economia romaneasca. Problema pe care sistemul bancar o are este retinerea la credite a companiilor si a persoanelor fizice. Ii incurajez sa apeleze la sistemul bancar, care pe fondul cresterii cererii de accesare va face o ajustare a dobanzilor", a spus Basescu, in scurta declaratie dupa intalnire. Presedintele si capii sistemului bancar nu au dorit sa raspunda la intrebari.
In ianuarie creditul pentru sectorul privat a inregistrat inca o scadere in termeni reali, pentru a patra luna la rand, conform datelor BNR. Bancherii admit ca scumpirea creditelor si deprecierea cursului leu/euro au facut ca multi clienti sa nu se mai califice pentru credite ori sa obtina sume mult mai mici, dar afirma ca si cererea pentru finantari s-a prabusit.
Intalnirea presedintelui cu sefii celor mai mari 12 banci din sistem, la care au mai participat guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul finantelor Gheorghe Pogea a avut loc la Institutul Bancar Roman.
Aceasta este a doua intalnire dintre presedinte, bancherii comerciali si BNR, pe fondul crizei financiare, prima fiind organizata la inceputul iernii.
Presedintele le cere bancilor straine prezente pe piata romaneasca sa isi respecte obligatiile de actionari si sa nu retraga liniile de finantare pentru filialele locale. "Si dupa aceasta intalnire a reiesit ca gradul de reinnoire (a liniilor de finantare pe termen scurt acordate de bancile-mama pentru filialele locale, n. red.) este de peste 90%.
Cu capitalizarile deja anuntate, nu vom asista la nivelul sistemului bancar la un flux negativ de capitaluri", a apreciat Mugur Isarescu.
Sistemul bancar local este dominat de bancile straine, care concentreaza circa 90% din active.
Grupurile financiare austriece au cea mai puternica pozitie, controland trei din cele mai mari patru banci din sistem Investitorii greci au de asemenea o felie importanta din piata, cu patru banci de talie mare si inca trei jucatori de talie mai mica. Autoritatile din Grecia, dar si din Austria si-au atentionat recent bancile cu privire la expunerile importante pe pietele din Europa Centrala si de Est, unde intrevad posibilitatea aparitiei unor turbulente puternice in sistemele financiare.
Problemele au fost create chiar de bancile straine, care au pompat agresiv anii trecuti credite ieftine, in valuta, a subliniat recent guvernatorul Isarescu. Acum, analistii straini se tem ca pe aceste piete clientii sunt supraindatorati, iar sub povara suplimentara creata de deprecierea monedelor, vor ajunge sa nu isi mai plateasca ratele la credite, punand astfel in dificultate bancile. 
Datele BNR arata ca in ianuarie soldul restantelor acumulate de populatie si companii a ajuns la 3,5 miliarde de lei, respectiv 1,7% din portofoliul total de credite. Fata de ianuarie anul trecut, ponderea este dubla.
"Se pare ca foarte multi cred ca daca e criza, isi pot permite sa nu ramburseze creditele. Rezervele de la BNR si provizionale le permit bancilor sa actioneze si in conditiile in care unele persoane fizice, dar si firme intarzie deliberat plata ratelor", a subliniat presedintele Basescu. 
El i-a "incurajat" pe imprumutati sa isi plateasca ratele la timp, aratand ca statul va analiza posibilitatea ca "aceia care deliberat nu platesc creditele sa fie stimulati sa o faca". Presedintele nu a oferit insa mai multe detalii privind masurile avute in vedere.
Traian Basescu spune ca, in ciuda prabusirii cresterii economice din ultimul trimestru din 2008, ramane optimist ca in 2009 economia va ramane pe crestere. "Sunt incurajat si de faptul ca bancile romanesti pot finanta economia, raman pe prognosticul de 1,5%-2% pentru crestere economica. Convingerea mea este ca vom avea crestere economica in 2009, impotriva pesimismului multora care ne privesc de afara."
Guvernatorul Mugur Isarescu afirma ca este de asemenea "moderat optimist", in conditiile in care bancile private, BNR si Guvernul au conlucrat pentru a trece de testul catorva luni grele. "Vad cu suficienta speranta intrarea bancilor in proiecte de infrastructura sau investitii guvernamentale. Asa cum vad si o imbunatatire a capacitatii administrative in absorbtia fondurilor comunitare."




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO