Eveniment

Basescu vede o stabilizare a scaderii economice in T3, urmata de o stagnare in T4. Cum comentati?

20.07.2009, 00:00 14

Desigur, Romania este victima contextului international. „Romania nu poate iesi singura din criza. Singura masura pe care o poate lua este sa diminueze efectele acesteia. Resursele noastre sunt mult prea mici pentru a ne transforma intr-o locomotiva", a declarat seful statului.
Prognoza presedintelui coincide cu cea publicata saptamana trecuta de agentia de rating Moody’s pentru Romania, o scadere de 5,7% a Produsului Intern Brut in 2009.
Estimarile analistilor din banci confirma in mare parte prognozele presedintelui.
Raiffeisen estimeaza o scadere a Produsului Intern Brut de 6% anul acesta, Unicredit si BCR sunt ceva mai optimiste cu o scadere de 5,2%, respectiv 5%, prognozate pentru 2009.
Pe de alta parte, estimarile analistilor ING Romania sunt mai pesimiste: Produsul Intern Brut va scadea in trimestrul doi cu 8,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in trimestrul trei cu 9,3% fata de anul trecut, in trimestrul patru cu 4,5%, in conditiile unei scaderi economice pe intreg anul de 7,1%.
Si analistul Laurean Lungu, managing partner la firma Macroanalitica, estimeaza pentru intreg anul o scadere economica mai mare de 7%, in conditiile unei contractii de 6,5% in trimestrul doi.

Cea mai mare problema, declinul din constructii
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Praga, la intalnirea cu mediul economic din Cehia, ca in sectorul constructiilor din Romania s-a inregistrat o „cadere" care in trimestrul doi se situeaza „undeva la circa 20% fata de anul 2008". Institutul National de Statistica (INS) a publicat doar datele pentru aprilie si mai privind sectorul constructiilor, care indica o scadere de 12,2 si respectiv 20,3% fata de aceeasi perioada din 2008. In general, ponderea sectorului constructii la formarea PIB este de sub 10%.
„O cadere consistenta a existat si in sectorul constructiilor, o cadere care in trimestrul doi se situeaza undeva la circa 20% fata de anul 2008. Din acest punct de vedere, putem spune ca ne concentram in principal motivatia scaderii Produsului Intern Brut, a cresterii negative, pe reducerea productiei industriale ca efect al reducerii exporturilor si pe reducerea consistenta a sectorului de constructii. Bineinteles, si populatia a inteles sa consume mai putin, ceea ce este un alt element care contribuie la cresterea negativa a economiei romanesti", a spus presedintele Basescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO