Eveniment

Bazac: Spitalele au nevoie de aparatura de 2 mld. euro

Bazac: Spitalele au nevoie de aparatura de 2 mld. euro

Ministrul spune ca anul acesta investitiile vor fi de 80 mil. euro Foto: Victor Ciupuliga

23.04.2009, 19:56 62

Spitalele au nevoie de investitii in aparatura medicala de doua miliarde de euro pentru a ajunge la standarde europene, a declarat ieri ministrul sanatatii Ion Bazac.
„Romania are nevoie de 2 miliarde de euro pentru a ajunge la nivelul de baza al dotarilor din tarile membre ale Uniunii Europene numai pentru echiparea spitalelor cu aparatura medicala moderna. Este imposibil sa putem acoperi aceasta nevoie intr-un singur an", a declarat Bazac la deschiderea oficiala a Expozitiei Internationale Rommedica.
Ministrul a mentionat ca in acest an sunt planificate investitii de 70 mil. euro in echipamente pentru unitatile ATI (anestezie si terapie intensiva) si 10 mil. euro pentru camerele de primiri urgente din spitalele mici, care insa vor fi finantate din sprijin extern de la Banca Mondiala. „In ciuda dificultatilor economice, investitiile publice in sistemul de sanatate vor continua", a adaugat Bazac.

15 spitale regionale
De asemenea, ministrul sanatatii a mai anuntat ca in acest an vor fi construite cel putin 15 noi spitale regionale, iar pentru sapte dintre ele finantarea este deja asigurata.
Pentru celelalte opt spitale, inca se cauta solutii de finantare in sistemul public- privat, pentru care va fi nevoie de sprijin financiar extern.
Bazac a subliniat importanta consolidarii parteneriatului public-privat si a modelului asigurarilor de sanatate complementare, care vor creste competitia pentru finantare intre unitatile medicale si totodata vor majora eficienta serviciilor acordate pacientilor.
Sustinand ca nu este „adeptul experimentelor si al risipei de energie", Bazac a aratat ca trebuie valorificate acele modele care s-au dovedit functionale in alte sisteme din Europa si din lume. „Parteneriatul public-privat in Sanatate este un model pentru Romania, pe care intentionez sa il sustin in convingere si in actiune", a declarat Bazac. Totodata, ministrul a mai spus ca intentioneaza sa finalizeze pachetul minim de servicii la 1 iulie, dupa aceea urmand sa inceapa procedurile, dezbaterile, astfel incat pana la sfarsitul anului sa fie finalizata formula sistemului de asigurari de sanatate complementare.

Vanzari in scadere
Peste 90 de firme romanesti care importa aparatura medi­cala si produse farmaceutice isi prezinta ofertele in cadrul expozitiei Rommedica in perioada 23-25 aprilie, insa numarul participantilor este in scadere fata de anul precedent. Totodata, unele din companiile prezente la eveniment au anuntat scaderi de pana la 50% ale vanzarilor in acest an pe fondul crizei, cum este cazul importatorului de aparatura medicala Omron.
Un alt importator de echipamente medicale, Adion, care a incheiat anul trecut afaceri de peste 1,5 mil. euro, a raportat o scadere a vanzarilor de pana la 20% fata de perioada similara a anului trecut.
Exista insa si jucatori care mizeaza pe o crestere a afacerilor in acest an, datorita numarului mare de solicitari din partea clinicilor si a cabinetelor medicale private.
Compania Eutron, care importa din Suedia sisteme de management al fluxului de pacienti, estimeaza o crestere a vanzarilor de pana la 30% in 2009, in conditiile in care in primul trimestru a avut deja o crestere de 15% fata de anul trecut. O alta companie cu previziuni optimiste in acest an este Eyecon Medical, care a incheiat anul 2008 cu afaceri de 1,3 mil. euro.
„In primele luni ale anului, vanzarile au crescut cu 20% fata de perioada similara a anului trecut. In 2008, peste o treime din incasari au reprezentat vanzarile de instalatii de gaze si fluide medicale, insa anul acesta mizam puternic pe o crestere a vanzarilor de echipamente pentru compartimen­tarea spatiilor din spitale", sustine Razvan Carstocea, ma­naging director in cadrul furnizorului de echipamente medicale Eyecon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO