Eveniment

BCR a dat credite de 1,2 mld. euro primăriilor, jumătate pentru infrastructură rutieră

Banii acordaţi de BCR reprezintă 38% din plafonul maxim aprobat de Ministerul Finanţelor

Banii acordaţi de BCR reprezintă 38% din plafonul maxim aprobat de Ministerul Finanţelor

23.06.2010, 23:28 22

Banii acordaţi de BCR reprezintă 38% din plafonul maxim pe 2010aprobat de Ministerul Finanţelor pentru creditele contractate demunicipalităţi, dar cu 60 mil. euro sub valoarea împrumuturiloracordate în 2009, a declarat Constantin Cojocaru, directormunicipalităţi mari în cadrul BCR.

Toate sumele programate pentru anul acesta au fost deja trase,iar acum banca are în plan devansarea tragerilor programate pentru2011 fără a afecta însă plafonul maxim de îndatorare alautorităţilor locale sau deficitul bugetar.

"Problema în acest moment este cum să aducem în 2010investiţiile programate pentru anul viitor. Lucrăm deja la unprogram în acest sens care va deveni operaţional până la sfârşitulanului", a precizat oficialul BCR. El nu a dorit însă să ofere maimulte detalii legate de acest plan.

Banca are în prezent în portofoliu credite de 1,2 mld. euroacordate autorităţilor locale, cel mai mare împrumut fiind deaproximativ 200 mil. euro. Cota de piaţă a BCR pe acest segmentajunge în prezent la 72,6%, faţă de 70,5% la începutul anului. Dinsoldul de 1,2 mld. euro (aproximativ 5 mld. lei) al finanţăriloracordate au fost efectuate până acum trageri de 3,2 mld. lei.

Aproape jumătate din creditele acordate au fost folosite pentruinvestiţii în infrastructura rutieră, 17% pentru investiţii înreţelele de apă şi canal şi alte 8% pentru reabilitarea clădirilor.Sumele acordate pentru reabilitarea clădirilor ar putea să creascăîn perioada următoare în condiţiile în care programul dereabilitare termică a blocurilor de locuinţe este abia laînceput.

Circa 45% din împrumuturi au fost acordate în Bucureşti, baniifiind folosiţi în proporţie de 43% pentru lucrări de infrastructurărutieră şi doar în proporţie de 9% pentru investiţii în educaţie.Regiunea Bucureşti este urmată în topul finanţărilor de regiunea dedezvoltare sud (16% din valoarea creditelor) şi regiunea nord-est(13% din valoarea creditelor). În regiunea nord-est 14% din baniiîmprumutaţi au fost investiţi în dezvoltarea turismului.

Creditele acordate administraţiilor locale au maturităţi foartelungi, fiind acordate în general pe o perioadă de 20 de ani, dar înalte ţări scadenţele pentru acest tip de împrumuturi se situează deobicei în intervalul 30-40 de ani. Împrumuturile au o perioadă degraţie de trei ani în care sumele aprobate sunt trase demunicipalităţi şi se plăteşte doar dobânda.

"În perioada de pionierat, în urmă cu cinci-şase ani, se mergeape maturităţi de patru ani, cât durata unui mandat. Acummaturităţile au fost extinse până la 20 de ani, ceea ce nu maicreează un disconfort nici pentru administraţia publică, nicipentru bancă", notează Cojocaru.

Din totalul finanţărilor acordate de BCR municipalităţiloraproximativ 53 de milioane de euro reprezintă segmentul deobligaţiuni, adică sub 5% din portofoliu. "Obligaţiunile reprezintăo parte nesemnificativă din portofoliul total de finanţări acordateadministraţiei publice locale. Acum emisiunile de obligaţiuni suntşi foarte rare pentru că nu mai există o piaţă secundară pentruastfel de instrumente", a comentat oficialul BCR. Banca a finanţatîmprumuturi pentru administraţiile locale atât din surse proprii,cât şi prin intermediul unor linii de credit de la Banca Europeanăde Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şiDezvoltare (BERD). BCR a avut la dispoziţie 50 mil. euro de la BEIşi 20 mil. euro de la BERD, linii de finanţare care au fost dejaepuizate şi pe care încearcă să le reînnoiască în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO