Eveniment

BCR ar trebui listata la Bursa in urmatorii doi ani, sustine presedintele bancii

01.11.2005, 19:52 10

Actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) ar trebui listate la Bursa anul viitor sau in cel mult doi ani, intrucat este una dintre cele mai profitabile societati romanesti si ar crea masa critica necesara pietei de capital, a declarat ieri presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila.

"Banca trebuie sa se listeze nu doar pentru a oferi o oportunitate de iesire a actualilor actionari. BCR ar insemna masa critica necesara pentru piata de capital romaneasca, in conditiile in care ne pregatim de lansarea fondurilor de pensii si dezvoltarea altor instrumente, cum ar fi obligatiunile ipotecare", a explicat presedintele BCR.

Nicolae Danila ar opta pentru o listare in principal pe piata interna, chiar daca dimensiunile bancii o califica pentru cotarea la o bursa externa.

"Mi-as dori ca ponderea mare sa fie pe piata interna, pentru ca stiu ca toti romanii ar cumpara actiunile unei firme profitabile si cu atat mai mult ale BCR. Ne-am dezvoltat in parteneriat cu piata si ar fi un cadou frumos pentru cei care ne sunt clienti", a mai spus oficialul bancii.

Declaratia apare intr-un moment in care privatizarea bancii se afla in ultima etapa, cei doi finalisti fiind Erste Bank (Austria) si Millennium - Banco Comercial Portugues (BCP).

Potrivit unui acord intre actionari, cumparatorul BCR va avea obligatia sa listeze banca in trei ani de la preluare daca doreste renuntarea la prevederea statutara prin care cele mai multe decizii pot fi aprobate in Adunarea Generala cu o majoritate de 75% din actiuni.

De asemenea, intelegerea prevede ca actionarul majoritar sa acorde pana la listare dividende de minimum 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa.



Multumit de ofertele depuse

Sumele avansate in oferte de cele doua banci, Erste Bank si Millennium - Banco Comercial Portugues, reflecta valoarea de grup financiar a BCR, a mai spus Danila.

"Cele trei luni de evaluare au permis ofertantilor sa vada ca avem o platforma solida, care da posibilitatea oricarui investitor sa apese pe buton si sa porneasca afacerea chiar de a doua zi", a adaugat Danila.

Potrivit unor surse din piata, una dintre ofertele celor doi finalisti ar fi atins pragul de 3 miliarde euro, ambii investitori plasandu-se si la nivelul ofertelor tehnice inaintea concurentilor priviti ca favoriti.

Din cursa pentru privatizarea BCR au iesit nume mari din sistemul bancar european, cum ar fi Deutsche Bank, BNP Paribas si Intesa.

Danila sustine ca succesul privatizarii BCR ar putea pune sub semnul intrebarii deciziile din anii precedenti privind vanzarea pe sume relativ reduse a unor firme romanesti detinute de stat.

"S-ar putea ca marile privatizari pe care le-am trambitat atat sa paleasca in comparatie cu vanzarea BCR si atunci ne-am putea gandi ca multe dintre situatiile anterioare puteau fi rezolvate si altfel", a explicat Danila.

In acelasi timp, presedintele BCR s-a aratat optimist ca, indiferent de actionarul majoritar, acesta va "avea intelepciunea" sa lase managementul "sa-si faca meseria".

Danila a apreciat ca intrarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a International Finance Corporation (IFC) in actionariatul bancii a contribuit la succesul privatizarii, dar a punctat ca afacerea a fost foarte profitabila pentru cele doua institutii.

"Cred ca s-a obtinut un nivel istoric de profitabilitate pentru cele doua institutii internationale", a mai spus Danila.

BERD si IFC au platit, in 2003, 222 milioane de dolari pentru o participatie de 25% plus doua actiuni la BCR, pe care o detin in proportii egale.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al Bancii Comerciale Romane, cu o cota de 36,88%, care va fi vanduta impreuna cu participatia de 25% plus doua actiuni detinuta de BERD si IFC, pachetul oferit la privatizare totalizand 61,88% din capitalul bancii.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin impreuna putin peste 30%, patru SIF cu participatii de 6% si SIF Oltenia cu 6,12%.

BCR are active de aproximativ 8 miliarde euro si a inregistrat la jumatatea anului un profit net de 121 de milioane euro, rezultatul pe intreg anul fiind estimat la circa 200 de milioane euro.



Inca 22 de sucursale si agentii

Oficialii bancii spun ca reteaua va ajunge, la sfarsitul acestui an, la peste 370 de unitati, dupa deschiderea a inca 22 de sucursale si agentii in urmatoarele doua luni, potrivit unui comunicat al bancii.

Institutia de credit a planificat, pentru acest an, deschiderea a 60 de unitati si a inaugurat ieri o noua agentie in Bucuresti, extinzandu-si astfel reteaua la 350 de unitati, din care 55 in Capitala si judetul Ilfov.

Un numar de trei dintre urmatoarele unitati programate pentru deschidere in acest an vor fi situate in Bucuresti, iar restul in 17 judete.

Potrivit reprezentantilor bancii, investitiile prevazute pentru anul viitor in extinderea retelei sunt de 25 de milioane de euro.

Oficialii Bancii Comerciale Romane au mai aratat ca valoarea activelor imobiliare ale bancii este de circa 350 de milioane de euro.



Erste intra prima la negocieri

Austriecii de la Erste Bank vor incepe primii negocierile pentru achizitionarea pachetului majoritar al celei mai mari din Romania, negocieri care sunt programate pentru zilele de marti si miercuri. Portughezii de la Millenium Banco Comercial Portugues vor avea discutii pe acest subiect cu reprezentantii statului in zilele de joi si vineri. Cele doua banci s-au calificat pentru runda finala a privatizarii BCR la mijlocul saptamanii trecute, situandu-se inaintea celorlalti ofertanti - Banca Intesa (Italia), Deustche Bank (Germania), National Bank of Greece (Grecia), banca franco - belgiana Dexia si BNP Paribas (Franta).



AOAR: Unde merg banii?

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut ieri ca termenii contractului de privatizare a BCR sa fie adusi la cunostinta opiniei publice, iar banii obtinuti sa fie utilizati pentru finantarea proiectelor de infrastructura. "Consideram ca este firesc ca Romania sa primeasca din privatizarea BCR o suma de bani consistenta, conforma cu pozitia si importanta acestei banci pentru economia tarii", spun oficialii Asociatiei. In plus, reprezentantii oamenilor de afaceri propun si domeniile in care sa fie utilizati banii obtinuti din privatizarea BCR, respectiv mari proiecte in infrastructura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO