Eveniment

BCR confirmă că a dat un credit de 101 mil. euro către operatorul RCS&RDS

BCR confirmă că a dat un credit de 101 mil. euro către operatorul RCS&RDS

Dominic Bruynseels, CEO al BCR: În pofida climatului general de incertitudine de pe piaţă, ne-am simţit confortabil să acordăm o finanţare de asemenea dimensiuni, luând în considerare profilul şi perspectivele de viitor ale companiei.

Autor: Adrian Seceleanu

05.12.2011, 00:07 920

BCR, cea mai mare bancă locală, a anunţat că a acordat un credit de 101 mil. euro operatorului de cablu TV RCS&RDS în cadrul unui împrumut sindicalizat care poate ajunge la 300 de milioane de euro, la care au mai participat CEC Bank şi banca elveţiană Credit Suisse.

Acesta este cel mai mare credit acordat de BCR în acest an unei companii româneşti.

"Este cel mai mare credit individual acordat de către BCR în anul 2011, dar am avut resursele pentru a răspunde nevoilor financiare unui jucător de top de pe piaţa locală de IT&C. În pofida climatului general de incertitudine de pe piaţă, ne-am simţit confortabil să acordăm o finanţare de asemenea dimensiuni, luând în considerare profilul şi perspectivele de viitor ale companiei. Dispunem de fonduri, suntem lichizi şi dorim să transmitem pe această cale un semnal puternic în piaţă referitor la disponibilitatea noastră de a continua să finanţăm proiectele fezabile şi antreprenorii care nu încetează să vadă oportunităţi în climatul economic actual", a declarat Dominic Bruynseels, preşedintele executiv (CEO) al BCR, citat de Mediafax.

Creditul acordat de BCR acoperă prima tranşă din cele trei pe care a fost structurat îm­pru­mutul sindicalizat cu o maturitate de cinci ani. Tranşa pusă la dispoziţie de BCR urmează a fi utilizată pentru refinanţarea unor credite contractate anterior de companie şi ajunse la maturitate. Conform unor surse din piaţă, dobânda se situează în jurul a 5% la euro.

RCS&RDS, o companie controlată de antreprenorul român Zoltan Teszari, a mandatat acum câteva luni banca elveţiană Credit Suisse să-i găsească 300 de milioane de euro. O parte din bani, 200 de milioane de euro, au fost găsiţi de la BCR, CEC şi o divizie a Credit Suisse. Mai multe bănci de pe piaţa locală au fost contactate pentru a participa la acest credit.

ZF a scris despre acest împrumut săptămâna trecută.

RCS&RDS, o companie înfiinţată acum 17 ani, este principalul jucător de pe piaţa de TV cu aproximativ 3 milioane de abonaţi. Compania mai oferă şi servicii de telefonie şi internet prin reţele fixe şi mobile.

Teszari a extins RCS&RDS şi pe pieţele din jur, devenind în Ungaria chiar al doilea jucător pe piaţă. De asemenea, compania are clienţi în Spania şi Italia, ţările unde sunt cele mai mari comunităţi de români.

RCS&RDS se apropie de afaceri anuale de 800 de milioane de dolari şi un profit operaţional (EBITDA) care se apropie de 300 de milioane de dolari. În acelaşi timp, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor din România, la 31 decembrie 2010 compania RCS&RDS avea datorii totale de 762 mil. euro, faţă de 564 mil. euro la 31 decembrie 2009.

Zoltan Teszari, împreună cu Alexandru Oprea - directorul executiv şi Ioan Bendei - membru în board, conduc RCS&RDS cu o mână de fier de mai bine de un deceniu fiind rivalul cel mai de temut pentru operatorii de telefonie mobilă şi fixă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO