Eveniment

BCR: România are nevoie de „ghidajul“ FMI ca să nu revină la excesele bugetare din trecut

BCR: România are nevoie de „ghidajul“ FMI ca să nu revină la excesele bugetare din trecut
17.08.2010, 23:48 28

România va avea nevoie de un "ghidaj" din partea FMI şi aComisiei Europene şi după finalizarea acordului actual, înprimăvara anului viitor, pentru a fi continuate reformele agreate,având în vedere că 2012 este un an electoral şi trebuie evitatărevenirea la excesele din trecut, în opinia lui Lucian Anghel,economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală după active.

"România are nevoie în continuare de măsurile agreate cu FMI.Fondul ar putea furniza autorităţilor române asistenţa tehnică şi,posibil, un nou tip de împrumut, pe care nu e neapărată nevoie săîl tragem. Avem nevoie de un ghidaj, de această «ştampilă» deeconomie care se redresează sub supravegherea instituţiilorfinanciare internaţionale", a declarat Anghel la prezentarearaportului trimestrial al băncii privind ţintele macroeconomicecare include previziuni până în 2012.

Acordul de finanţare externă încheiat de Guvern cu FMI, UE,Banca Mondială şi BERD pentru 20 mld. euro - cea mai mareîndatorare din istoria României - se finalizează în mai 2011. Avândîn vedere că 2012 este an electoral, determinarea guvernului de aimplementa toate reformele în cadrul sectorului public şi de aevita întoarcerea la excesele trecutului este absolut necesară, înviziunea BCR.

România a avut o succesiune de ani electorali în carepoliticienii au venit cu diverse proiecte de măsuri populiste careau dus la explozia cheltuielilor bugetare pe baze nesustenabile, întimp ce problema gradului redus de colectare a veniturilor apersistat.

Angajările masive în sectorul public şi majorarea nesustenabilăa salariilor bugetarilor în perioada de boom economic a adusbugetul într-o situaţie critică.

În aceste condiţii, măsurile dure de reformă în sectorul bugetarsunt absolut necesare, chiar dacă se sacrifică anul 2010 dinpunctul de vedere al relansării, economia românească urmând să iasămai sănătoasă din recesiune, susţine Anghel. El consideră căeforturile întregii societăţii din 2009 şi 2010 ar putea fizădărnicite de o eventuală orientare a resurselor generate decreşterea economică din viitor spre cheltuieli de personal şisociale în locul investiţiilor.

BCR prognozează pentru acest an o contracţie de 3%, iar pentru2011 un avans al PIB de 1,2%.

Efectele negative ale măsurilor de austeritate aplicate de la 1iulie ar putea fi absorbite destul de rapid de către economiaromânească şi ne-am putea aştepta la un avans gradual al PIB-uluitrimestrial în termeni ajustaţi sezonier începând din ultimultrimestru din acest an, în opinia economistului-şef al BCR.

Schimbarea sistemului de taxe nu sejustifică

Pentruajustarea dezechilibrului fiscal autorităţile române au optat înacest an pentru reducerea salariilor din sectorul public cu 25% şimajorarea TVA de la 19% la 24%.

Iar anul viitor Guvernul ar trebui să mai taie încă cel puţin 3mld. euro din cheltuieli pentru a se încadra în ţinta ambiţioasă dereducere a deficitului bugetar la 4,4% din PIB, alternativa fiind onouă majorare a impozitării. Însă în 2011 nu mai este loc decreştere a fiscalităţii dacă se doreşte reluarea creşteriieconomice, după ce şansele de relansare au fost anihilate în 2010de majorarea TVA.

Schimbarea sistemului de taxe nu se justifică, iar o nouămajorare a fiscalităţii în în 2011 ar creşte şansele ca România săînregistreze al treilea an de recesiune, potrivit lui Anghel. "Nucred că trebuie să ne gândim la noi creşteri de taxe. Majorareataxelor şi impozitelor ar creşte foarte mult şansele ca economiaromânească să rămână pe minus al treilea an consecutiv. Al treileaan consecutiv de recesiune, în condiţiile în care restul ţărilorrevin pe plus, este cel mai puţin de dorit."

Finanţele nu au reuşit să încaseze venituri bugetare mai mari de32% din PIB (Ungaria colectează 45%), indiferent de sistemul detaxare, principala problemă fiind legată de colectare. În plus,schimbarea sistemului de impozitare ar duce la impredictibilitatefiscală, cu impact negativ asupra percepţiei investitorilorstrăini, a mai spus Anghel. El apreciază că evoluţia investiţiilorstrăine directe a fost dezamăgitoare, ajungând la doar 1,8 mld. deeuro în primele şase luni din acest an, iar modificarea legislaţieifiscale prin creşterea TVA ar putea crea presiuni suplimentareasupra acestora, în condiţiile în care predictibilitatea fiscalăeste un element esenţial care stă la baza planurilor deafaceri.

Creşterea spectaculoasă a economiei din perioada 2005-2008 aavut la bază intrări masive de capital străin din împrumuturi,investiţii şi transferuri de la românii care lucrează înstrăinătate.

Unul dintre scenariile discutate la Finanţe se referă latrecerea de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la unsistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tuturorpensiilor, concomitent cu scăderea TVA. Economistul-şef al BCRconsideră că România are nevoie de măsuri de relansare economică,însă singurele măsuri de susţinere din partea guvernamentalăagreate ar fi schemele de garantare, care nu afectează deficitulbugetar pe cash, fiind agreate şi de FMI. Pentru 2010, BCR seaşteaptă la un deficit bugetar de 7% din PIB, iar pentru anulviitor de 5,3% din PIB. O precondiţie foarte importantă pentrureducerea deficitului în 2011 este voinţa politică pentru reducereapersonalului bugetar conform angajamentului faţă de FMI. În urmadiscuţiilor cu Fondul se profilează concedierea a încă 74.000 deangajaţi din sectorul bugetar în 2010 şi a 15.000 în 2011.

"Noi suntem puţin mai pesimişti. Ne aşteptăm ca şomajulînregistrat să crească chiar la peste 9% la finele acestui an dacăguvernul va continua reformele asumate care presupun printre alteleşi reducerea posturilor din administraţia centrală şi locală."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO