Eveniment

BCR taie din nou din dobanzile la depozitele in lei

01.04.2010, 23:12 15

BCR, cea mai mare banca locala, a facut un nou pas de reducere adobanzilor la depozitele in lei, taind pana la un punct in cazulratelor platite clientilor individuali, care ajung astfel inintervalul 6,5 - 7% pe an.
Decizia vine la doar cateva zile dupa ce Banca Nationala a taiatjumatate de punct din dobanda-cheie la leu, ducand-o la 6,5% pe an,un minim istoric. Guvernatorul Mugur Isarescu le-a reamintit inrepetate randuri bancherilor ca dobanzile platite clientilor artrebui sa fie sub rata de politica monetara, iar cele percepute lacredite un pic peste aceasta, insa pe piata dobanzile se ajusteazagreu, unii jucatori afisand si acum oferte de 8%-9% pe an.
"Nu se va putea ajunge la situatia ca dobanzile pe piata primara safie sub dodanda de politica monetara in urmatoarele doua-trei luni.Teoretic exista lichiditate in piata, iar deciziile BNR sunt clare,dar cand te uiti in jur vezi ca se plateste in continuare destul demult de catre unele banci, care doresc probabil sa isi facarezerve", spune Sorin Mititelu, director Dezvoltare Afaceri siProduse Retail la BCR. La nivelul sistemului, bancile au incontinuare un deficit de lichiditati, avand depozite atrase maimici decat creditele acordate, astfel ca au nevoie de imprumuturide la actionari sau de refinantari de la BNR.
BCR pastreaza o dobanda de 7,5% pe an doar pentru depozitele in leicu maturitati de doi ani, banca avand de mai mult timp in strategiestimularea economisirii pe perioade mai lungi.
La contul de economii Maxicont dobanzile au fost scazute un punctprocentual, astfel ca acum sunt intre 4% si 5% pe an, in functie desuma economisita. Majoritatea bancilor au ajustat dobanzile laconturile de economii (care functioneaza ca un cont curent) iarunii jucatori chiar au renuntat la aceste produse, dupa ce BNR aintrodus in toamna trecuta noi reglementari privind nivelullichiditatilor, prin care le impunea sa plaseze sumele astfelatrase in active cu maturitati foarte scurte.
BCR a ajustat si dobanzile platite pentru depozitele companiilor,cu pana la jumatate de punct procentual. In cazul intreprinderilormici si mijlocii, dobanzile la lei pornesc de la 5,5% pe an, pentrudepozitele pe o luna si ajung la 6,5% pe an, pentru maturitatile de12 si 18 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO