Eveniment

Bechtel: Daca primim bani, mai facem 10 km anul acesta, dar nu renuntam la concedieri

08.02.2010, 23:05 30

Reprezentantii companiei Bechtel, constructorul autostraziiTransilvania, au declarat in cadrul unei intalniri cu sindicateleca nu renunta la concedieri pana cand nu vor primi informatiidespre fondurile disponibile pentru lucrarile ce urmeaza sa fierealizate in acest an. Conducerea Bechtel a mai spus ca inconditiile in care Guvernul va gasi resurse financiare necesare, vacontinua in acest an lucrarile la tronsonul 2B (CampiaTurzii-Gilau), pe portiunea Campia-Turzii - Turda, in lungime de10,2 kilometri.

"Am avut in cursul zilei de astazi (ieri - n.r.) intalniri cureprezentantii sindicatelor, intentia noastra este de a concediacat mai putini oameni, insa nu putem construi fara bani. Vomcontinua discutiile in aceasta saptamana si ne angajam sa finalizamin acest an tronsonul Campia Turzii-Gilau daca vor exista fondurilenecesare. Cu siguranta o parte din cei 2.000 de oameni vor ficoncediati", a declarat pentru ZF Transilvania Bogdan Sgarcitu,director de comunicare al Bechtel.

In luna decembrie a anului trecut, dupa finalizarea segmentuluide 42 km din tronsonul 2B (Campia Turzii-Gilau), compania americanaBechtel, constructorul autostrazii Transilvania, a concediatdefinitiv 800 de angajati si a trimis in somaj tehnic alti 2.000 demuncitori.

Pe 3 februarie Bechtel a trimis Inspectoratului Teritorial deMunca (ITM) Cluj o informare privind intentia demararii unorconcedieri colective pentru 1.933 de oameni. Potrivit legii invigoare, prin contractul colectiv de munca la nivel national,sindicatele au la dispozitie 30 de zile lucratoare pentru gasireaunor solutii de evitare sau de reducere a concedierilor, iarintr-un interval de cinci zile, Bechtel trebuie sa raspundasolicitarilor venite din partea sindicalistilor.

Potrivit reprezentantilor companiei americane, oameniiconcediati vor beneficia de o plata compensatorie echivalenta cudoua salarii de baza, iar in cazul in care situatia se vaimbunatati procesul concedierilor va inceta.

"Din discutiile purtate pana in prezent cu reprezentantiiBechtel, intentia companiei in ceea ce priveste concedierile ramanein continuare

neschimbata, insa o parte din angajati isi vor putea pastralocurile de munca daca vor exista fonduri pentru lucrarile dinacest an. Nu stim inca cate persoane vor fi concediate, insa nedorim ca numarul acestora sa fie cat mai mic", a declarat pentru ZFTransilvania Mihai Lup, presedintele sindicatului Transilvania, alangajatilor Bechtel.

Reprezentantii sindicatului Tran silvania spun ca intentiaconcedierilor colective anuntate de Bechtel se datoreazarestantelor financiare ale CNADNR catre compania americana, care seridica la 159 mil. euro, plus inca 140 mil. lei, reprezentandTVA-ul.

In replica, reprezentantii Ministerului Transporturilor audeclarat saptamana trecuta ca americanii de la Bechtel stiau incadin 2009 ca vor primi mai putini bani anul acesta, pentru ca in2010 prioritatea sunt proiectele cu finantare europeana si cele cufonduri rambursabile (BEI, BERD etc.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO