Eveniment

BERD ar putea castiga din vanzarea BCR mai mult decat a investit in Romania

25.11.2005, 22:25 19

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea castiga din vanzarea pachetului detinut la Banca Comerciala Romana mai mult cu doua treimi decat toate participatiile de capital detinute de institutie in Romania.

Potrivit analistilor citati in presa centrala, este foarte probabil ca ofertele celor doi finalisti la privatizarea BCR sa depaseasca 3,7 miliarde de euro. In aceste conditii, sumele incasate de BERD si International Finance Corporation (IFC) ar putea ajunge la aproape 1,5 miliarde de euro, respectiv peste 745 de milioane de euro fiecare.

Cele doua institutii internationale au cumparat in 2003 un pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru suma de 222 de milioane de dolari. Vanzarea pachetului facea parte dintr-o intelegere intre Guvernul de atunci si Fondul Monetar International, iar tranzactia a fost finalizata in primavara anului trecut.

Participatia la BCR apare in datele BERD cu o valoare de 97,8 milioane de euro, iar toate aporturile de capital ale institutiei europene in Romania, directe si indirecte, insumeaza aproape 380 de milioane de euro. BERD si IFC ar putea castiga din vanzarea cotei detinute la BCR cate 650 de milioane de euro.

Potrivit intelegerii, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) putea sa rascumpere pachetul pentru a-l revinde unui investitor strategic, dar trebuia sa plateasca un pret echivalent cu un randament minim anual pentru cei doi investitori de 15%.

La randul lor, BERD si IFC aveau posibilitatea fie sa vanda actiunile direct catre investitorul strategic, fie sa revanda actiunile catre AVAS dupa un termen de trei ani de la incheierea contractului, cu un anumit randament anual.

Pentru cazul vanzarii directe, autoritatile romane nu au prevazut o limita maxima de castig pentru cele doua institutii financiare, clauza legitima avand in vedere ca vanzarea s-a realizat sub presiunea unui acord cu FMI, iar Executivul nu a putut negocia prea mult pretul initial.

Directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek, a refuzat sa comenteze situatia. Intrebata in cadrul unei conferinte de presa despre o eventuala renegociere a conditiilor initiale, Gacek a afirmat ieri ca procesul de privatizare este in derulare, iar detaliile vor fi cunoscute numai dupa anuntarea castigatorului.

BCR se afla in ultima faza a procesului de privatizare, in etapa finala calificandu-se Erste Bank si Banco Comercial Portugues.

Potrivit unor surse din piata, una dintre ofertele celor doi finalisti ar fi atins pragul de trei miliarde euro, ambii investitori plasan-du-se si la nivelul ofertelor tehnice inaintea concurentilor considerati favoriti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO