Eveniment

BERD si FMI la unison: crestere economica de 5,5%. Fara a lua in calcul efectele inundatiilor

23.05.2005, 19:59 19

Economia Romaniei va avea in 2005 un ritm de crestere de 5,5%, sub cel de 8,3% inregistrat cu un an in urma, potrivit estimarilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), prezentate la reuniunea anuala a institutiei de la Belgrad.

Aceeasi prognoza de crestere economica este impartasita si de expertii Fondului Monetar International, care anticipeaza o dinamica mai mult decat tripla fata de cea preconizata pentru zona euro.

Obiectivul anuntat de autoritatile de la Bucuresti este insa de 5,5-6% din PIB. Socotelile ar putea reclama revizuiri in functie de efectele valului de inundatii care continua sa afecteze Romania.

Pe langa pagubele care au afectat infrastructura de transporturi, agricultura are de suferit din cauza inundarii persistente a terenurilor.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, inundatile au afectat 172.414 hectare de teren din 30 de judete, din care 49.817 hectare reprezinta suprafete cu culturi agricole sau fanete, care au fost distruse in totalitate.

In conditiile in care zonele afectate se extind in continuare, contributia agriculturii la formarea produsului intern brut s-ar putea situa sub prognozele guvernamentale.

Potrivit analizei BERD, perspectivele de aderare la Uniunea Europeana in 2007 a Romaniei si Bulgariei si, ulterior, a Croatiei vor atrage influxurile de capital strain in acest an, continuand tendinta pozitiva de anul trecut.

Statele balcanice mai sarace vor beneficia in continuare de finantare, dar investitiile vor fi afectate de inrautatirea climatului economic global, in timp ce deficitele mari de cont curent vor continua sa fie un motiv de ingrijorare, potrivit BERD.

Banca solicita de asemenea statelor din regiune sa intareasca legaturile economice, ca mijloc de asigurare a stabilitatii politice si de atragere a investitiilor straine pe termen lung.

Pentru Europa de Sud-Est, BERD estimeaza pentru acest an o crestere economica de 4,9%, in comparatie cu cea de 6,4% inregistrata in 2004.

Statele est-europene care au intrat in Uniunea Europeana anul trecut vor continua sa beneficieze de influxurile de capital legate de aderare si vor realiza o crestere economica de 4,7%, fata de 4,9% in urma cu un an.

Principala amenintare pentru economiile acestor tari o constituie relaxarea politicilor fiscale, chiar daca inflatia pare sub control. Banca a mai avertizat in legatura cu pericolul cresterii rapide a creditelor de consum, care pot pune in pericol, in viitor, stabilitatea financiara.

Economiile din Europa de Est si statele fostei Uniuni Sovietice vor avea un ritm de dezvoltare de 5,2% in 2005, fata de cel de 6,5% cu un an in urma - cel mai ridicat de la caderea comunismului.

Incetinirea ritmului de crestere are loc mai ales din cauza inrautatirii climatului economic la nivel mondial, a ratelor mari ale dobanzilor, in Statele Unite, si a unei posibile scaderi a fluxului de capital in regiune, se mai arata in estimarile BERD.

In ultimul sau raport asupra statelor membre in Comunitatea Statelor Independente, banca si-a redus estimarile referitoare la economia regiunii la 5,7%, de la 7,8% in urma cu un an.

"Economia mondiala va oferi un mediu mai putin favorabil pentru economiile in tranzitie, fata de 2004", a anuntat BERD la inceputul reuniunii anuale. Oficialii bancii au precizat ca performantele economiei americane, in 2004, precum si estimarile pozitive pentru 2005 sugereaza ca rezultatele mai bune ale statelor industrializate vor reduce fluxurile de capital in regiunile aflate in tranzitie.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a fost infiintata in 1991 pentru a finanta investitiile in fostele state comuniste din Europa Centrala si de Est si Asia Centrala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO