Eveniment

BNR inca nu se pronunta in problema liberalizarii contului de capital

31.01.2005, 00:00 18

BNR isi mentine pozitia de a nu face declaratii publice privind liberalizarea contului de capital pina la finalizarea negocierilor cu FMI si nimeni din banca centrala nu este autorizat sa faca declaratii pe acesata tema, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
"Indiferent de ce declaratii apar in presa, trebuie sa repet ca BNR, ca regula, nu face delaratiii privind problemele aflate in negociere la masa verde", a adaugat Vasilescu.
Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat, vineri, ca banca centrala isi mentine pozitia privind acordarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei pe termen scurt, in prima parte a acestui an, considerind inoportuna o noua aminare a liberalizarii contului de capital.
"Pot sa spun ca, aproape sigur, aceste surse nu provin din banca centrala. Nimeni din BNR nu este autorizat sa faca declaratii publice privind liberalizarea", a sustinut consilierul guvernatorului BNR.
Reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice, a declarat, recent, ca liberalizarea totala a contului de capital in prima jumatate a acestui an nu poate fi luata decit in conditiile in care se reduc serios cheltuielile guvernamentale.
Saptamina trecuta, la citeva zile de la sosirea delegatiei FMI la Bucuresti, premierul Calin Popescu Tariceanu a declart ca este posibila aminarea urmatorului pas din liberalizarea contului de capital.
"Vom vedea daca vom realiza liberalizarea contului de capital in acest an. Masura ar putea fi aplicata fie la mijlocul anului, fie va fi aminata", a afirmat Tariceanu.
Declaratia oficialului guvernamental nu este una transanta si nu a lasat sa se intrevada o eventuala presiune exercitata asupra bancii centrale. Pe de alta parte, sursele aproapiate negocierilor au aratat ca banca centrala este pregatita pentru liberalizare.
"BNR considera ca este pregatita pentru urmatorul pas, si nu doreste aminarea liberalizarii, pentru ca dobinzile nu vor putea fi reduse nici anul viitor la un nivel care sa descurajeze total fondurile speculative de capital", a explicat sursa citata.
La inceputul anului trecut, BNR a aminat urmatoarea etapa de liberalizare a contului de capital, stabilind prin Regulamentul Valutar ca nerezidentii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tirziu la data de 10 aprilie 2005.
Ulterior, intr-un document al Comisiei Europene se precizeaza ca "s-a luat act de angajamentul BNR" privind liberalizarea depozitelor bancare pina la jumatatea anului 2005.
Potrivit unor estimari oficiale, valoarea fluxurilor cu potential speculativ dupa liberalizarea contului de capital se va situa la aproximativ 2,5 miliarde de euro numai in acest an.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, la finele anului trecut, ca liberalizarea depozitelor in lei pentru nerezidenti ar putea fi realizata chiar inainte de luna aprilie, dar nu a exclus categoric orice posibilitate de aminare a procesului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO