Eveniment

BNR: Restructurarea creditului Elenei Udrea la BRD a fost in regula

16.03.2010, 23:08 42

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a transmis o nota CamereiDeputatilor aratand ca BRD nu a incalcat nicio norma bancararestructurand creditul de 2 milioane de euro pe care actualulministru al dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, l-acontractat anterior.

Punctul de vedere al BNR a venit ca urmare a unei solicitari aComisiei de ancheta a Parlamentului privind activitatea ministruluiturismului Elena Udrea in 2009.

Multi parlamentari din comisia de ancheta s-au intrebat la aceavreme daca exista o legatura intre restructurarea creditului sicontractul de sponsorizare incheiat de ministrul turismului siBRD.

Elena Udrea a declarat atunci ca a utilizat cele doua milioanede euro pentru a achizitiona un teren in centrul Bucurestiului.

"Va facem cunoscut ca, din verificarile efectuate, a rezultat caoperatiunea de restructurare efectuata in cazul debitoruluiElena-Gabriela Udrea de catre BRD-SocGen a facut obiectul actuluiaditional nr. 1 din 2.02.2009 la contractul de credit 117 din19.11.2007 si s-a efectuat la solicitarea debitorului fiindaprobata conform normelor in vigoare ale bancii", afirma FlorinGeorgescu in scrisoarea inaintata presedintelui CamereiDeputatilor, Roberta Anastase.

BNR impune bancilor sa mentina gradul de indatorare in cazulclientilor persoane fizice sub nivelul de 70% din venituri. Bancileau insa flexibilitate in ceea ce priveste veniturile acceptate.Udrea a explicat la momentul contractarii creditului ca au fostluate in calcul veniturile obtinute din dividende de la firma deparcari Dalli.

Restructurarea creditelor a fost intensiv utilizata de bancherianul trecut in incercarea de a-si mentine clientii pe linia deplutire. In special investitiile imobiliare au fost lovite deblocarea pietei si caderea preturilor, astfel ca multi clienti nuau putut sa isi respecte graficele de rambursare, iar bancile auacceptat sa le acorde rescadentari sau chiar perioade degratie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO