Eveniment

BNR: Resursele de la bancile-mama depasesc 20 de miliarde de euro

09.10.2008, 19:20 22

Resursele externe atrase de bancile romanesti totalizeaza 22,8 mld. euro, din care aproape 90%, respectiv peste 20 mld. euro, reprezinta linii de finantare de la bancile-mama, potrivit celor mai recente date ale BNR.

Din totalul sumelor primite de bancile romanesti de la actionarii straini, sub forma imprumuturilor subordonate, a depozitelor sau a creditelor atrase, mai mult de jumatate au scadenta de peste doi ani, aproape 3 mld. euro trebuie rambursate intre 1 si 2 ani, iar 2,5 mld. euro au o maturitate intre
6 luni si un an.
La sfarsitul lunii iulie, pasivele externe ale bancilor totalizau aproape 85 mld. lei, adica peste 28% din bilantul bancilor. Datele bancii centrale indicau, dupa primul trimestru din acest an, o pondere a liniilor de finantare de la bancile-mama de 22% din total bilant.
Din cele 40 de institutii de credit autorizate sa functioneze in Romania, 35 au capital majoritar strain (26 banci romanesti cu actionari straini si 9 sucursale ale bancilor straine), doar 3 banci sunt detinute majoritar de capitalul privat romanesc si doua banci sunt in continuare in proprietatea statului. Bancile detinute de straini concentrau la mijlocul acestui an aproape 80% din capitalul social al sistemului, iar ponderea este si mai inalta la nivelul activului bilantier, unde acestea detin 88% din total.
In ultima saptamana, atat guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cat si alti reprezentanti ai bancii centrale au dat asigurari pulice ca sistemul bancar nu are probleme de lichiditate, institutiile de credit fiind sustinute in continuare si de bancile-mama.
Guvernatorul BNR a declarat ca banca centrala colaboreaza permanent cu celelalte institutii de supraveghere, avand in vedere masuri comune in cazul aparitiei unor probleme la bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania sau la sucursalele de pe piata romaneasca ale bancilor din celelalte state UE.
De asemenea, directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a spus ca bancile-mama ale institutiilor de credit din Romania nu-si retrag finantarile, ci, dimpotriva, isi sprijina sucursalele.
El a aratat ca in momentul in care piata a fost cuprinsa de neincredere si bancile si-au limitat reciproc expunerile, institutiile de credit mici au apelat imediat la resurse de la bancile-mama, cea mai mare suma adusa fiind de 50 de milioane de euro. Alte banci au adus active eligibile de la banca-mama si au accesat credite Lombard.
 
IBR: Nicio banca din Romania nu are vreo problema
 
Nicio banca din Romania nu are vreo problema pentru ca sunt supravegheate foarte atent, a declarat ieri Petru Rares, presedinte si director general al Institutului Bancar Roman (IBR), referindu-se la efectele crizei financiare internationale. "Nicio banca nu are vreo problema pentru ca sunt supravegheate foarte atent. Ne plangeam de controalele de la BNR. Nu ma mai plang", a spus Rares. Sistemul financiar global este afectat de grave turbulente, dar parerea unanima a oficialilor de la Bucuresti, a bancherilor si a analistilor este ca piata locala va resimti doar efectele indirecte ale crizei, fara insa ca actuala conjunctura sa afecteze stabilitatea sectorului financiar-bancar romanesc, se arata intr-un comunicat al IBR. Inainte de izbucnirea varfului crizei, Romania a fost asociata de analisti si de agentiile de evaluare financiara cu un grup de tari din care fac parte statele baltice si Bulgaria, dar reprezentantul IBR considera ca situatia pietei locale este "cu totul si cu totul specifica". "Avem lichiditate excedentara. Capitalizarea bancilor este solida. Rezerva valutara a Romaniei, de 26 miliarde de euro, este uriasa fata de PIB", a mentionat Rares.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO