Eveniment

BNR sustine ca reducerea inflatiei si a deficitului de cont curent sunt in grafic

20.09.2004, 00:00 20

Banca Nationala a Romaniei mizeaza pe o reducere "destul de puternica" a inflatiei in ultimele patru luni ale acestui an, ceea ce-i va permite sa continue masurile de taiere a ratei dobanzii de interventie, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
Potrivit oficialului bancii centrale, in ultima parte a anului nu vor mai fi resimtite ajustari semnificative ale preturilor administrate. Rata inflatiei se va plasa la niveluri reduse sustinuta de politici monetare si fiscale prudente.
Cumulat pe primele opt luni, rata inflatiei a atins 5,6%, iar in raport cu august 2003, indicele preturilor indica o crestere cu 12,4%. Popa considera realizabil obiectivul de inflatie de 9% pentru sfirsitul acestui an.
Oficialul BNR a mai aminitit de nivelul ridicat al rezervei internationale a bancii centrale, care a depasit 10 miliarde de euro si care permite folosirea cursului de schimb ca ancora pentru reducerea inflatiei.
Cu o rezerva valutara mare si cu intrari puternice de valuta in special de la romanii care muncesc in strainatate, care numai anul acesta au trimis in tara peste 3 miliarde de euro, Romania are sanse mari sa mearga pe liberalizarea totala a contului de capital incepand din aprilie 2005.
Popa spune ca in favoarea acestei decizii exista nu doar angajamentul fata de Comisia Europeana, ci si premise solide privind atingerea unor conditii care sa diminueze riscul intrarilor de capital speculativ.
In opinia oficialului bancii centrale, un diferential de dobanda de peste 4 puncte procentuale nu ar reprezenta o problema, fiind modelul ales de Polonia. In acelasi timp, o diferenta mai mare de 10 puncte procentuale intre dobanzile platite la lei si ratele cu care sunt remunerate principalele valute, euro si dolarul, nu ar crea un sentiment de siguranta bancii centrale.
In conditiile in care cursul este stabil, iar dobanzile in lei sunt ridicate, plasamentele in moneda nationala sunt mult mai avantajoase. Avand in vedere acest lucru se poate specula foarte bine aceasta situatie, in special de catre investitorii straini. Daca dobanda pe un an la un depozit in euro se ridica la 3-4%, prin schimbarea euro in lei si plasarea banilor intr-un depozit in lei se castiga 12-14%.
Incepand din iunie, BNR a operat, in numai trei luni, patru reduceri succesive ale ratei dobanzii de interventie. In acest interval, dobanda platita de banca centrala pentru depozitele cu scadenta la o luna a coborit cu 2,5 puncte, de la 21,25% la 18,75%.
In aceste conditii, spune Popa, deficitul contului curent al balantei de plati se va incadra, la sfarsitul acestui an, in limita convenita cu Fondul Monetar International, de 5,5% din PIB.
Incadrarea deficitului de cont curent in nivelul de 5,5% din PIB este favorizata si de cresterea economica estimata la peste 6%, in conditiile unei productii agricole bune.
"Un semnal pozitiv il reprezinta si predilectia, in materie de importuri, pentru bunuri de capital, care vor contribui la sustenabilitatea cresterii economice pe termen mediu si lung", a adaugat Popa.
Oficialul BNR a aratat ca, in primele sase luni, deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de 72% din investitii straine directe, fata de numai 50% pe intreg anul trecut.
"Sustenabilitatea finantarii contului curent se va mentine si in viitor, pentru ca volumul investitiilor greenfield l-a depasit pe cel al intrarilor din privatizari", a explicat viceguvernatorul bancii centrale.
Potrivit estimarilor BNR, investitiile straine directe vor inainta, in acest an, peste nivelul de 2 miliarde de euro.
Deficitul de cont curent s-a adancit in cea de-a sasea luna a anului, atingand pe primul semestru un nivel de 1,61 miliarde euro, cu 25,34% peste soldul negativ inregistrat in perioada similara a anului trecut. In acelasi interval, investitiile straine directe au totalizat 1,16 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO