Eveniment

BNR va ţine cu dinţii de curs, inflaţie şi dobânzi

30.06.2010, 23:46 27

Banca Naţională va menţine dobânda-cheie la leu la 6,25% pe anpentru a evita să transmită semnale contradictorii privind politicamonetară, chiar dacă inflaţia va urca la 7%-8% până la sfârşitulanului, consideră analiştii.

BNR a menţinut în şedinţa de ieri dobânda de politică monetarăla 6,25% pe an, întrerupând şirul de patru reduceri consecutiveconsemnate de la începutul anului odată cu reaprinderea temerilorprivind creşterea inflaţiei.

Menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu apare cafiind o prioritate în comunicatul transmis de BNR după şedinţa depolitică monetară de ieri, dar problema principală în acest momenteste creşterea inflaţiei pe termen scurt ca urmare a majorării TVAde la 19% la 24%.

Ritmul de creştere al preţurilor ar putea accelera chiar la 8%până la finalul anului faţă de 4,42% în mai, indică estimărileanaliştilor. BNR nu poate contracara însă presiunile pe termenscurt având în vedere că impactul deciziilor de politică monetarăare efect maxim în circa 1,5-2 ani.

Pentru a limita însă presiunile pe termen mediu şi lung, bancacentrală ar putea fi forţată să majoreze dobânda la următoareleşedinţe de politică monetară.

"Probabilitatea unei majorări a dobânzii-cheie va creşte tot maimult în perioada următoare. Riscurile vin nu doar dinspre TVA, cişi dinspre preţul energiei termice şi al alimentelor. Majorarea TVAnu necesită ridicarea ratei de dobândă însă celelalte riscuri, dacăse materializează, duc la presiuni inflaţioniste mult mai mari şiBNR ar putea fi forţată să reacţioneze", consideră NicolaieAlexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Oficialii BNR precizează că majorarea TVA va conduce imediat lao creştere semnificativă a nivelului preţurilor cu amănuntul şi cădeciziile de politică monetară vor fi marcate în continuare deprudenţă mai ales că există un grad ridicat de incertitudine înceea ce priveşte rezultatul acţiunilor de consolidare fiscalăîntreprinse de Guvern.

Unii analişti se aşteaptă totuşi să nu vedem o majorare adobânzii-cheie până la finalul anului având în vedere că bancacentrală trebuie să menţină o anumită coerenţă a politiciimonetare. "În următoarele luni, vom asista la amplificareainflaţiei, astfel că vom avea probabil o rată a dobânzii realnegativă pe termen scurt, însă credem că BNR va menţinedobânda-cheie la nivelul actual", a declarat Rozalia-Pal,economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Pal se aşteaptă ca ritmul de creştere al preţurilor să ajungă la7-8% în decembrie, dar spune că efectul creşterii TVA se va diminuatreptat şi va dispărea în a doua parte a anului viitor, cândinflaţia va reveni spre 4%.

Totodată, BNR s-a angajat să gestioneze "ferm" lichiditatea dinsistemul bancar, un mesaj perceput de analişti ca fiind mult maiputernic decât cel transmis în şedinţa din mai, când oficialiiinstituţiei vorbeau de o gestionare "adecvată" a lichidităţii.

"Referitor la poziţia privind gestionarea lichidităţii bancacentrală a schimbat din nou termenul folosit de la "adecvat" la"ferm", inducând ideea că va menţine dobânzile de pe piaţainterbancară aproape de rata de politică monetară şi reducândastfel volatilitatea", comentează Cătălina Molnar, economistul-şefal RBS Bank.

În prima jumătate a lui 2010, nivelul scăzut al creşteriipreţurilor şi chiar o uşoară tendinţă de apreciere a leului aupermis băncii centrale să taie dobânda de politică monetară de la8% la 6,25% pe an. Decizia de ieri, spun oficialii BNR, vizeazăînsă asigurarea pe termen lung a continuării procesului dedezinflaţie, reluarea creditării economiei şi reducereavolatilităţii cursului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO