Eveniment

Boc, nemulţumit de rata de absorbţie de 10% a fondurilor europene

Boc, nemulţumit de rata de absorbţie de 10% a fondurilor europene
13.07.2010, 23:14 28

Premierul Emil Boc şi-a exprimat ieri nemulţumirea cu privire larata de absorbţie scăzută a fondurilor europene, susţinând căRomânia are nevoie de "o accelerare substanţială a vitezei deabrsorbţie, tradusă în sume anuale importante atrase de la ComisiaEuropeană". Ieri a avut loc reuniunea comitetului interministerialpentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene.
Până pe data de 9 iulie, românii au depus 18.177 de proiecte pentrufinanţare europeană, cu o valoare totală de 38,89 mld. euro, dincare au fost aprobate însă numai 4.421 de proiecte, cu o valoare definanţare de 9,4 mld. euro. Cu toate acestea, rata de absorbţie afondurilor europene este destul de mică, de numai 10,4% dinvaloarea alocată pentru perioada 2007- 2010. Astfel, beneficiariide fonduri europene au reuşit să atragă numai 882 mil. euro din2007 până în prezent, în condiţiile în care alocarea finanicarăpentru ultimii trei ani este de 8,6 mld. euro.
Premierul a explicat că dacă în anul 2008 s-au făcut plăţi cătrebeneficiari în valoare de 156 de milioane de euro, iar în 2009 denumai 437 mil. euro, pentru 2010 se estimează rambursări în valoarede până la 1 - 1,3 mld. euro. El a mai precizat că în anii următorinivelul plăţilor va trebui să ajungă la 2,5 - 3 miliarde de euro pean.
"Sumele absorbite până în prezent sunt în creştere şi mai avem maipuţin de şase ani la dispoziţie pentru a utiliza alocareafinanciară 2007-2013. Aceasta înseamnă că avem nevoie de oaccelerare substanţială a vitezei de absorbţie", a declaratpremierul. El a mai precizat că Guvernul va elabora o "carta albă"a absorbţiei fondurilor europene, astfel încât miniştrii şiprefecţii să prezinte rapoarte lunare privind sumele atrase.
Programul prin care s-au atras cei mai mulţi bani europeni până înprezent este Programul Operaţional Regional, în cadrul căruia s-aufăcut plăţi în valoare de aproape 350 de milioane de euro.Principalii beneficiari ai PO Regional sunt primăriile şi firmelecu până la 9 angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO