Eveniment

Boc va comasa Vama şi Garda Financiară în ANAF

Autor: Razvan Voican

20.12.2010, 23:52 19

Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară vor fidesfiinţate şi reorganizate ca structuri/departamente în cadrulAgenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit unuiproiect de ordonanţă de urgenţă publicat de MinisterulFinanţelor.

Cele două structuri vor fi coordonate de către un vicepreşedinteal ANAF cu rang de subsecretar de stat.

Guvernul a constatat că atribuţiile Gărzii Financiare în actualaorganizare se "întrepătrund" cu cele ale inspecţiei fiscale dinANAF şi ale organelor vamale. Garda fusese înfiinţată în 1991 ca uncorp de control financiar militarizat care funcţiona în cadrulMinisterului Finanţelor, iar din 2003 a intrat în subordineaAutorităţii Naţionale de Control, pentru ca apoi să ajungă însubordinea ANAF.

Cât priveşte Autoritatea Vamală, aceasta funcţionează ca organal administraţiei publice centrale tot în cadrul ANAF, asigurândaplicarea politicii vamale şi în domeniul accizelor.

În urma numeroaselor sesizări venite în ultimii ani de lacontribuabilii companii, Guvernul a ajuns la concluzia că lipsacoordonării acţiunilor de control la nivelul ANAF poate conduce laabuzuri şi interpretări diferite ale aceloraşi situaţii de faptfiscale.

De asemenea, experienţa arată că actuala structură a organelorîmputernicite să facă inspecţie fiscală inopinată pe diferite temeduce la "fragmentarea" actului de control şi în unele cazuri latergiversarea nejustificată a inspecţiilor fiscale, fără a maipomeni situaţiile în care fiecare organ are propriile concluziipentru acelaşi contribuabil.

"Pentru înlăturarea consecinţelor negative ale disjungeriiactului de control între mai multe autorităţi şi pentrueficientizarea acestuia, este necesară realizarea unificăriiatribuţiilor de inspecţie", se spune în nota de fundamentare aordonanţei de urgenţă.

Va rezulta o structură cu conducere unică însărcinată cuverificarea respectării obligaţiilor de declarare şi colectare asumelor reprezentând impozite, taxe şi contribuţii.

Autoritatea Vamală şi Garda Financiară nu vor mai aveapersonalitate juridică, activităţile acestora fiind preluate deANAF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO