Eveniment

Bruxelles-ul a suspendat platile pe fondurile pentru HR. Autoritatile spun ca au bani, iar beneficiarii nu sunt afectati

31.03.2010, 23:16 29

Comisia Europeana (CE) a suspendat "temporar" decontarile catreAMPOSDRU - autoritatea care gestioneaza fondurile europene de 4,2mld. euro pentru resurse umane.
Comisia a efectuat un audit la sfarsitul anului trecut cu privirela stadiul finantarilor europene pentru resurse umane si a formulatun set de recomandari catre autoritatile romane. Concluziileauditului expertilor europeni au fost ca rata de absorbtie estefoarte scazuta, iar procedurile de accesare a fondurilor pentruresurse umane sunt greoaie.
Pentru ca verificarea sa se poata desfasura, CE a suspendattemporar decontarile catre AMPOSDRU, institutia care face platipentru beneficiarii de fonduri europene. "Faptul ca decontarile dela Comisia Europeana catre AMPOSDRU au fost suspendate temporar nuaduce niciun fel de prejudiciu beneficiarilor proiectelor finantatedin fonduri POSDRU. Platile catre acestia nu au fost si nu suntsuspendate", spun reprezentantii Ministerului Muncii.
Ei au mai precizat ca, in perioada februarie - martie s-au facutplati (prefinantari si rambursari) in valoare de peste 5,5 mil.euro (23,2 mil. lei) catre 118 beneficiari. De asemenea,beneficiarii vor primi in continuare sumele solicitate pentruprefinantare sau rambursare, conform unui grafic de plati facut deautoritatea de management, care ia in considerare platile restantein functie de momentul in care au fost trimise cererile.
In ceea ce priveste rata scazuta de absorbtie a fondurilor euopenesemnalata de auditul Comisiei Europene, reprezentantii MinisteruluiMuncii au precizat ca "tocmai aceste deficiente au constituitmotivul pentru care fostul director al AMPOSDRU, Cristina Iova, afost demisa din functie la inceputul anului 2010".
Vin din nou sa faca verificari
Reprezentantii Comisiei Europene vor reveni luna aceasta in Romaniapentru a verifica daca recomandarile facute in urma cu doua luni aufost respectate.
Rata de absorbtie a fondurilor europene pentru resurse umanealocate in intervalul 2007 - 2010 este foarte mica, de 5,03%.Autoritatile au motivat aceasta situatie prin existenta unorprobleme in evaluarea proiectelor, ca urmare a numaruluiinsuficient de angajati din cadrul AMPOSDRU.
Romania are o alocare financiara de peste 6,3 mld. lei (1,5 mld.euro) in acest interval pentru proiectele de resurse umane, dincare numai 330 mil. lei (78 mil. euro) au intrat efectiv inconturile beneficiarilor (din rambursari si prefinantari), potrivitraportarii Autoritatii pentru Coordonarea InstrumentelorStructurale (ACIS) de la finele lunii februarie. Rata de absorbtiescazuta a dus la demiterea Cristinei Iova, fostul director alAMPOSDRU, la inceputul acestui an, iar ulterior a fost numita infunctia de director general Cristina Zevedei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO