Eveniment

Bruxellesul a deblocat plăţile pe fondurile UE pentru resurse umane

28.06.2010, 23:05 22

Autorităţile de la Bruxelles au reluat plăţile către AMPOSDRU,autoritatea de management care gestionează fonduri în valoare de4,2 mld. euro pentru dezvoltarea resurselor umane, după aproapetrei luni în care acestea au fost suspendate.

Decizia autorităţilor europene de suspendare a plăţilor a fostluată după ce un audit efectuat în decembrie arăta că rata deabsorbţie este foarte scăzută, iar procedurile de accesare afondurilor erau greoaie. De aceea, experţii europeni au formulat unset de recomandări pentru autorităţile române.

"Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor în cadrul POSDRU caurmare a misiunii de audit desfăşurate săptămâna trecută. Misiuneade follow-up a Comisiei Europene a analizat modul în care AMPOSDRUa eliminat deficienţele constatate la auditul anterior", susţinreprezentanţii autorităţii de management.

La începutul lunii martie, ministrul muncii a demis-o dinfuncţia de director general al AMPOSDRU pe Cristina Iova, care afost înlocuită de Cristina Zevedei.

Beneficiarii de fonduri europene nu au fost afectaţi de aceastămăsură, întrucât autoritatea a acordat prefinanţări şi rambursăriîn toată această perioadă. De altfel, în perioada decembrie 2009 -mai 2010 beneficiarii au primit plăţi în valoare totală de peste233,7 mil. lei (55,6 mil. euro) din prefinanţări şi rambursări.

Printre problemele identificate de experţii europeni îndecembrie s-a numărat organizarea internă deficitară dintreautoritatea de management şi organismele intermediare, instituţiileregionale care fac o primă analiză a dosarelor pentru obţinerea definanţare. Spre exemplu, s-a constatat că volumul de muncă depus deangajaţii AMPOSDRU, autoritatea centrală, era mai mare decât cel alangajaţilor din organismele intermediare, în ciuda faptului căgradul de ocupare în schema de personal în aceste instituţii estemult mai mare decât în cel al autorităţii de management. De altfel,principala problemă a AMPOSDRU de până în acest an a fost numărulinsuficient de angajaţi, având în vedere faptul că în schema depersonal a instituţiei existau 88 de posturi, din care erau ocupatedoar jumătate. O altă problemă identificată de oficialii europeni afost legată de rata mare de respingere a unor proiecte depuse decei care voiau să acceseze fonduri europene, din cauza faptului căformularul de cerere de finanţare era în unele cazuri ambiguu şigreu de utilizat.

Recent, AMPOSDRU a anunţat o serie de modificări la ghidulsolicitantului şi are ca principal obiectiv obţinerea unorrealocări de fonduri de pe domeniile unde nu există interes. Esteposibil ca până la sfârşitul anului să se aprobe o realocare a unorfonduri de pe domeniile destinate instituţiilor publice către celeadresate mediului privat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO