Eveniment

Bucurestiul merge pe un deficit de aproape 300 de milioane de euro. Cum comentati?

Bucurestiul merge pe un deficit de aproape 300 de milioane de euro. Cum comentati?
08.03.2010, 23:06 26

Veniturile proprii ale Bucurestiului, cel mai bogat oras alRomaniei, ar uma sa fie, in acest an, de 4,25 mld. lei (1,01 mld.euro), la un volum de cheltuieli preconizat la 5,4 mld. lei (1,3mld. euro) ce vor fi suportate din credite externe. Potrivitviceprimarului Mircea Raicu, deficitul de aprope 300 mil. euro vafi acoperit de imprumuturile externe din trecut necheltuite saucele care urmeaza sa fie contractate.

Primaria generala a publicat ieri proiectul legii bugetuluimunicipalitatii care arata ca, asemenea anilor trecuti, se mizeazape imprumuturile externe pentru sustinerea cheltuielilor. Nu maiputin de 240 de milioane euro ar urma sa fie contractate in acestan de muncipalitate, potrivit proiectului de buget.

Din aceasta suma, 228 mil. euro ar urma sa mearga spreinvestitii, dar proiectul nu detaliaza.

In 2008, bugetul general consolidat al Bucurestiului a fost de1,16 miliarde de euro (4,7 mld. lei), in 2009 de aproximativ 1,27miliarde de euro (nu exista inca executia bugetara), iar anulacesta ar urma sa fie de 1,3 miliarde de euro (5,4 mld. lei), dincare 1,01 miliarde de euro (4,25 mld. lei) din venituri proprii si240 de milioane de euro din imprumuturi.

Veniturile din taxe si impozite ale Bucurestiului suntprognozate intr-un cuantum de 3,68 miliarde de lei (878 mil. euro),in vreme ce 1,1 miliarde de lei (277 mil. euro) reprezintaveniturile institutiilor publice finantate din venituri proprii sisubventionate din bugetul local (spitale, institute etc.). Bugetulde cheltuieli este acoperit de creditele externe.

Ca si in anii trecuti, o buna parte a veniturilormunicipalitatii merge spre subventii, fie ca se subventioneazatransportul in comun, pretul energiei sau a gigacaloriei pentruconsumatorii casnici. Volumul total al subventiilor acordate demuncipalitate va fi de 862 mil. lei (205 mil. euro).

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ieri camunicipalitatea va reduce subventiile RATB, lucru care nu va duceinsa la cresterea pretului unei calatorii, pentru ca acesti banivor fi luati prin eliminarea celor aproximativ 12.000 de abonamentegratuite de care beneficiaza aparatul executiv al primariilor.

"Nu intervenim inca la pretul biletului, pentru ca nu estemomentul ca acesta sa creasca, ci vom incerca sa reducem celeaproximativ 12.000 de abonamente gratuite ale aparatului executival celor sase primarii de sector si al municipalitatii", a spusSorin Oprescu.

Doua "gauri negre" - RATB si RADET

Referindu-se la reducerea subventiilor acordate demunicipalitate Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) siRegiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), primarulOprescu a caracterizat cele doua institutii ca fiind "doua gaurinegre ale bugetului municipalitatii". Astfel, potrivit edilului-sefal Capitalei, cele doua regii ar trebui sa se transforme "cat decurand".

Dupa subventii, cel mai mult cheltuieste muncipalitatea pesustinerea institutiilor de cultura (teatre, case de cultura), apoipentru sanatate si intretinerea scolilor.

Ce se observa insa in acest an este ca in buget nu suntprevazute sume pentru bursele sociale si de merit ale copiilor, acaror finantare a cazut din sarcina Guvernului in cea alocalitatilor.

Bani de la UE pentru piste de biciclete siparcuri

Administratiile publice locale din regiunea Bucuresti-Ilfov aula dispozitie in acest an fonduri europene de 80 mil. euro pentruplanuri integrate de dezvoltarea urbana. Autoritatea de managementa Programului Operational Regional (POR) a lansat pe 8 martie unnou apel de proiecte pentru primariile din Bucuresti si judetulIlfov care pot sa primeasca bani pentru crearea si modernizarea destrazi, trotuare, zone pietonale, pasaje supra si subterane saumodernizarea parcurilor. "Fondurile europene pentru acest programsunt destinate reabilitarii infrastructurii urbane si imbunatatiriiserviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum sipentru dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si aantreprenoriatului. Primariile trebuie sa identifice o zona dinoras cu minimum 10.000 de locuitori unde sunt probleme si sarealizeze un plan integrat de dezvoltare sau se poate face unastfel de plan pentru tot orasul", spune Dan Nicula, directorgeneral al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov(ADRBI), agentia unde se primesc cererile de finantare. Domeniul"Planuri integrate de dezvoltare urbana" a fost lansat in decembrie2008 in toata tara. Termenul limita pentru depunerea proiectelor afost anul trecut in martie, iar pentru regiunea Bucuresti-Ilfov aufost depuse cinci dosare. "Orasul Chitila a depus un proiect,sectorul 2 din Bucuresti a venit cu doua proiecte, iar sectorul 3si sectorul 6 cu cate un proiect, valoarea cumulata a acestorafiind de 50 mil. euro", mai spune Nicula. Bugetul total pentruregiunea Bucuresti-Ilfov pana in 2013 este de 123 mil. euro."Pentru acest al doilea apel de proiecte am primit deja treiproiecte din judetul Ilfov. Depunerea este continua, pana inmomentul in care valoarea proiectelor depuse va depasi cu 50%bugetul alocat acestei sesiuni care este de 80 mil. euro."(Adriana Rosoga)

Proiectele care pot fi depuse de administratiile publicepentru finantare europeana

  • Crearea si modernizarea de strazi, trotuare, zone pietonale,pasaje
  • Modernizarea parcurilor
  • Crearea de locuri de joaca
  • Construirea de statii pentru transportul in comun
  • Amenajarea de culoare speciale de mijloace de transport saupiste pentru biciclete
  • Restaurarea monumentelor
  • Reabilitarea si modernizarea centrelor de ingrijire a copiilorsi a centrelor pentru varstnici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO