Eveniment

Capitalul minim al asiguratorilor va creste de sase ori, pana in iunie 2006

29.12.2004, 00:00 13



Limita minima a capitalului social cerut firmelor de asigurari se va dubla pana la mijlocul acestui an si va creste treptat pana la o valoarea de peste sase ori mai mare, inainte de luna iunie 2006, potrivit normelor aprobate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.



Noile reglementari impun societatilor de asigurari sa-si majoreze capitalul, pana la 30 iunie 2005, la un nivel de 40 de miliarde lei in cazul asigurarilor generale, excluzand politele obligatorii, 65 de miliarde de lei pentru toate categoriile de asigurari generale si 60 de miliarde lei in cazul politelor de viata.



In prezent, o societate de asigurari este obligata sa constituie un capital social de minim 15 miliarde lei pentru a desfasura activitati de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, cel putin 30 de miliarde de lei pentru a practica toate tipurile de asigurari generale si 21 de miliarde de lei in cazul asigurarilor de viata.



Pana la sfarsitul anului viitor, limitele minime vor fi majorate de la 40 de miliarde lei la 65 de miliarde lei, iar pentru asiguratorii care vand toate tipurile de polite generale si polite de viata, capitalul se va plasa la cel putin 100 de miliarde lei.



Normele stabilesc si pragurile de capital aplicabile de la 30 iunie 2006.



Astfel, pentru a comercializa polite de asigurari generale, fara cele obligatorii, firmele vor fi obligate sa detina un capital social de peste 100 de miliarde de lei. Societatile care vand gama completa de asigurari generale vor dispune de un capital de cel putin 150 de miliarde de lei, nivel aplicabil si in cazul firmelor specializate pe asigurari de viata.



CSA a decis ca in cazul majorarii capitalului pana la limitele impuse de reglementari nu vor fi acceptate decat aporturi in bani.



In ceea ce priveste societatile de brokeraj din asigurari, CSA a decis ca acestea sa detina un capital social de minimum 250 de milioane de lei, pana la mijlocul anului viitor.



Pana in prezent, societatile de brokeraj din asigurari erau obligate sa detina un capital social de cel putin 150 de milioane lei.



In acelasi timp, brokerii din asigurari erau conditionati, pentru desfasurarea activitatii, de incheierea unei polite de asigurare de raspundere civila care sa acopere un risc de peste 200.000 euro/eveniment sau o suma agregata de 500.000 euro.



Noile reglementari stabilesc obligatia brokerilor de a majora, pana la 30 iunie 2005, suma asigurata prin polita de raspundere civila la 450.000 de euro/eveniment si o valoare agregata de 750.000 de euro pe an, fara fransiza.



Incepand cu 2006, limita minima de raspundere civila asigurata va creste la 700.000 de euro/eveniment si un milion de euro in suma agregata, fara fransiza.



Valoarea asigurarii de raspundere civila va urca, din 2007, la un milion de euro / eveniment si 1,5 milioane euro in suma agregata, fara fransiza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO