Eveniment

Ce considera FMI ca trebuie facut pe piata bancara, de asigurari si de capital

Ce considera FMI ca trebuie facut pe piata bancara, de asigurari si de capital
01.03.2010, 00:00 18

Imbunatatirea accesului populatiei la servicii financiare,suplimentarea capitalurilor bancilor si modificarea legislatieiprivind piata de asigurari si cea de capital sunt principalelemasuri la care ar trebui sa lucreze autoritatile de reglementare inperioada urmatoare, se arata intr-un raport de evaluare al FonduluiMonetar International (FMI).

Raportul urmeaza dupa vizita de evaluare a FMI in Romania inurma careia au fost eliberate doua transe in valoare de 2,3 mld.euro din acordul stand-by incheiat anul trecut.

Oficialii FMI spun ca desi accesul romanilor la serviciifinanciare s-a imbunatatit in ultimii ani, o parte importanta apopulatiei este exclusa in continuare de la astfel de servicii. Eiargumenteaza in acest sens prin ponderea scazuta a credituluiprivat in Produsul Intern Brut (PIB), de circa 39%. In multe tarieuropene, valoarea imprumuturilor depaseste valoarea PIB.

Analistii spun ca in ciuda scaderii din ultima perioada aveniturilor populatiei si companiilor, argumentul FMI este valid sipoate fi luat in calcul intr-o perspectiva pe termen lung.

"Faptul ca in Romania ponderea creditarii in PIB este inca la unnivel scazut este o realitate si aceasta va reprezenta intotdeaunaun instrument pentru a masura potentialul activitatii de creditare.Bineinteles ca in 2009 veniturile au scazut, dar potentialul decreditare trebuie privit pe termen mediu si lung si cred ca dinaceeasi perspectiva vorbeste si raportul FMI", noteaza NicolaieChidesciuc, economistul-sef al ING.

Una din solutiile pentru cresterea accesului la serviciifinanciare ar fi dezvoltarea unor programe guvernamentale care saacorde garantii in special pentru credite in mediul rural si insectorul intreprinderilor mici si mijlocii.

"Cred ca interventia statului ar trebui limitata la catevasectoare, cum ar fi infrastructura. Iar legat de agricultura simediul rural nu cred ca cererea de credite va fi foarte mare, avandin vedere veniturile mici din aceasta zona. Cred ca mai degraba inagricultura ar fi nevoie de investitii stimulate de stat prinpolitici economice", comenteaza Chidesciuc.

FMI: Banca Nationala a avut o atitudine proactivaprivind lichiditatea

In acelasi timp, oficialii FMI apreciaza ca Banca Nationala aadoptat o atitudine proactiva privind lichiditatea de pe piatainterbancara, organizand licitatii repo (credite pe termen scurtacordate de banca centrala in schimbul carora primeste dreptgarantii titluri de stat) si acordand credite de urgenta, dar spunca este nevoie ca BNR sa accepte mai multe tipuri de garantii si sadea imprumuturi cu scadente mai lungi pentru a se asigura ca existasuficienti bani pe piata. De exemplu, BNR a organizat in ultimeledoua luni licitatii repo in valoare de 24,8 miliarde de lei, dar cumaturitati scurte, de cinci sau sapte zile.

In ceea ce priveste piata de asigurari, FMI recomanda revizuirealegii pentru asigurarea obligatorie a locuintelor si eventualamodificare a politelor pentru a permite desfasurarea fara problemea operatiunii de reasigurare. De asemenea, politele pentruasigurarile RCA si CASCO ar trebui rediscutate pentru ca valorileacestora sa fie corelate cu riscurile existente in acestesectoare.

Privitor la sistemul de pensii, oficialii FMI spun ca cerintaprivind garantarea contributiei minime ar trebui aplicata in cazulin care beneficiarul iese la pensie, dar nu si in momentul in careacesta se transfera la alt fond. Si introducerea randamentuluiminim anual egal cu inflatia ar trebui amanat pana cand piatalocala de capital va putea furniza instrumente care sa protejezefondurile de pensii impotriva riscurilor de crestere apreturilor.

Principalele recomandari ale FMI privind piata de capital facreferire la intarirea independentei Comisiei Nationale a ValorilorMobiliare (CNVM), la adoptarea unei abordari de supraveghere caresa ia in calcul riscurile, precum si la dezvoltarea unui dialog maiconstructiv cu entitatile supravegheate.

Punctul cheie in intarirea independentei CNVM consta inmodificarea procesului de numire a comisarilor. FMI spune ca artrebui sa existe criterii mult mai detaliate de numire acomisarilor, anunturi de numire a comisarilor si liste scurtepregatite de firme specializate inainte ca Parlamentul sa facanumirile. Evaluatorii isi exprima ingrijorarea fata de numireacandidatilor pentru un post de comisar in functie de puterea unuipartid politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO