Eveniment

Ce găseşte FMI la Bucureşti şi ce condiţii ar mai putea să impună României?

Ce găseşte FMI la Bucureşti şi ce condiţii ar mai putea să impună României?

Autor: Claudia Medrega

27.01.2012, 11:49 2012

România a respectat majoritatea indicatorilor agreaţi cu FMI şi Comisia Europeană, însă pe lista "provocărilor" pentru acest an figurează, în continuare, reducerea arieratelor, privatizările şi managementul privat la companiile de stat.

Discuţiile autorităţilor române cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene ar trebui să se concretizeze şi în găsirea unor soluţii de stimulare a economiei după trei ani de austeritate.

Reprezentanţii FMI au avut joi discuţii la Ministerul Finanţelor cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu, dar şi cu şeful Fiscului, Sorin Blejnar. Datele oficiale anunţate de Ministerul Finanţelor joi seara indică respectarea ţintei de deficit bugetar, de 4,4% din PIB.

Însă, nu doar deficitul bugetar a intrat pe o tendinţă solidă de scădere, ci şi inflaţia s-a redus rapid în ultima jumătate de an. Totuşi, reluarea creşterii economice este firavă.

Astăzi, misiunea FMI se află la Banca Naţională.

Ca de obicei, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, păstrează comentariile pentru sfârşitul vizitei, evitând răspunsurile la întrebările jurnaliştilor.

Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a început în 25 ianuarie a patra evaluare a acordului stand-by preventiv, într-un context social tensionat, dominat de proteste. Misiunea ar urma să se încheie în 6 februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO