Eveniment

Ce propuneri pentru relansare au avut Patriciu şi Ţiriac Jr. în faţa FMI-ului

Ce propuneri pentru relansare au avut Patriciu şi Ţiriac Jr. în faţa FMI-ului
29.07.2010, 23:45 89

Reprezentanţii FMI au avut miercuri o întâlnire cu cinci oamenide afaceri locali, membri ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri dinRomânia (AOAR), printre care şi Dinu Patriciu şi Ion AlexandruŢiriac, cărora le-a fost cerut să îşi expună problemele cu care seconfruntă şi să prezinte propriile propuneri pentru relansareaeconomică.

La întâlnire au mai participat Florin Pogonaru, preşedinteleAOAR, Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale aPracticienilor în Insolvenţă, şi Constantin Savu, vicepreşedinteAOAR şi antreprenor în domeniul industriei metalurgice şiconstructoare de maşini, domenii în care controlează firmeleUzinsider, Comelf şi Promex.

Întâlnirea a durat aproximativ o oră, iar Dinu Patriciu a fostcel mai implicat în discuţie, susţinând faptul că deficitul bugetarar trebui să fie mai mare, în jur de 8-9%, în timp ce Ţiriac Jr.susţinea reducerea datoriei externe. În timp ce fiul fostuluitenisman Ion Ţiriac apreciază că întâlnirea a fost "cooperantă şiproductivă", Patriciu este de părere că "dacă mâine i-am trimiteacasă (reprezentanţii din delegaţia FMI - n.red.), am avea foartemult de câştigat", deoarece "FMI reprezintă un handicap".

"Unadintre propunerile mele a fost ca toate participaţiile minoritareale statului, deţinute prin intermediul AVAS sau RAAPPS să fiescoase la vânzare. Sunt case şi terenuri care consumă bani şi nuproduc nimic. Acestea dacă se vând, se pot obţine atât lichidităţişi în plus se reduc şi cheltuielile", a declarat pentru ZF IonAlexandru Ţiriac.

Tot despre vânzarea unor active a vorbit şi Dinu Patriciu, careconsideră că trebuie intensificate eforturile pentru atragereainvestiţiilor străine şi a fondurilor europene, dar şi lărgireabazei de impozitare.

"Trebuie să ne sprijinim pe potenţialul pe care îl are Româniapentru investiţiile străine. CFR-ul, de exemplu, nu va deveniniciodată profitabil dacă e în mâna statului. Şi FMI a recunoscutasta. Trebuie privatizat. Absorbţia fondurilor europene este un altmare handicap al Guvernului. Entităţi private ar trebui să se ocupede absorbţia fondurilor. Baza de impozitare trebuie lărgită. A fostde acord şi delegaţia FMI. Însă nu trebuie să impozitezi cu mult,ci pe o plajă cât mai largă", a declarat Patriciu la videochatulAdevărul.

"Trebuie făcut un lobby extern pentru atragerea de investiţii înnoi facilităţi de producţie, cum avem exemplul Dacia Renault.Desigur, trebuie să se investească şi în infrastructură, dartrebuie înainte să facem lobby pentru a atrage astfel deinvestiţii", spune Ţiriac Jr., care apreciază că parteneriatelepublic-private trebuie accelerate, atât timp cât şoferii aualternative la drumurile cu taxă. "Dacă nu sunt bani pentruconstrucţia de autostrăzi, trebuie să accelerăm proiectele de tipparteneriat public-privat, iar pe aceste autostrăzi să se plăteascătaxe timp de 30-40 de ani, pe perioada concesiunii. Dar şoferul săaibă alternativă - atât autostradă contra cost, cât şi drum normal(după modelul francez, unde pe autostrăzi sunt taxe, iar drumurilenaţionale normale sunt gratuite - n.red.)."

Pe de altă parte, Patriciu vorbeşte despre nevoia de schimbare amentalităţii politicianului român, fără de care consideră căeconomia nu îşi poate reveni. "Debirocratizare, descentralizare şidereglementare, adică reducerea numărului de legi, norme,regulamente. Şi apropierea deciziei de cetăţean. Politicianultrebuie să fie un servitor al comunităţii. Până nu seconştientizează asta, nu ne vom reveni", spune Patriciu.

Ţiriac Jr. spune că oficialii FMI au fost deschişi propunerilorfăcute de oamenii de afaceri, iar cu ocazia următoarei vizite vaavea loc o nouă întâlnire pentru a fi discutate progresele. Pe dealtă parte, Patriciu ar prefera să nu îi mai întâlnească pereprezentanţii FMI în contextul împrumuturilor acordate care audoar rolul de a "înrobi o generaţie". "Cel mai mare pericol înrelaţia cu FMI este însuşi acordul semnat cu ei, pe care dacă îlvom continua, el va duce implicit la un nou acord. Au recunoscut căintenţionează să ne acorde o nouă tranşă. Nu există ţară în lumeaasta care să fi dovedit că poate trăi din banii FMI. AcordurileFMI, aparent ieftine, înrobesc o generaţie şi îţi întârziecreşterea economică", a punctat Patriciu.

ING: FMI ar putea cere la următoarea misiune noi măsuripentru corecţia deficitului bugetar

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea cere în toamnă, cuocazia următoarei misiuni în România, adoptarea unor noi măsuri decorecţie a deficitului bugetar, consideră analiştii ING BankRomânia. "Probabilitatea unei asemenea evoluţii este destul deridicată şi întrucât ţintele actuale de deficit bugetar fixate deFMI se bazează pe o contracţie economică de doar 0,5%. În modnormal, orice revizuire a estimării privind evoluţia economiei artrebui să fie urmată de revizuirea previziunilor de deficitbugetar. Totuşi, declaraţiile oficialilor indică faptul că ţintanominală de deficit bugetar va rămâne constantă", spun analiştiiING Bank România. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO