Eveniment

Ce taxe noi şi-a asumat guvernul în faţa FMI

Ce taxe noi şi-a asumat guvernul în faţa FMI

Autor: Ciprian Botea

05.08.2013, 09:47 2644

Persoanele fizice care deţin un apartament pe care îl utilizează în scopuri comerciale (de exemplu ca sediu pentru un birou notarial sau cabinet medical) vor plăti impozite pe proprietate mai mari, potrivit ProTV, care citează scrisoarea de intenţie convenită de guvern cu FMI, în cadrul acordului de tip preventiv de 4 mld. euro. Practic taxele ar putea creşte şi de zece ori în condiţiile în care aceşti proprietari vor plăti acelaşi impozit ca o firmă, respectiv 1,25% din valoarea apartamentului.

Potrivit unui document văzut de ZF, guvernul şi-a asumat să modifice şi codul insolvenţei până la sfârşitul lunii septembrie, dar şi să analizeze posibilitatea creării unei baze de date şi a unui registru de credit care să includă acţionarii companiilor ajunse în insolvenţă.

Scrisoarea de intenţie adresată FMI mai cuprinde angajamentul guvernului de a modifica legea de aplicare a Codului civil, astfel încât procesele privind contractele abuzive din contractele de credit să se judece în cadrul unor instanţe superioare, iar deciziile judecătoreşti să nu se aplice retroactiv.

Totodată, guvernul va modifica până la sfârşitul lunii septembrie legislaţia privind funcţionarea noii Autorităţi de Supraveghere Financiară (ASF), care urmează să fie aliniată la practicile internaţionale. Practic, din cei 11 membri ai boardului ASF urmează să rămână doar 7.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO