Eveniment

Cea mai proastă veste: În timp ce politicienii se sfâşie investiţiile străine s-au prăbuşit în 2012 la 1,6 mld. euro

Cea mai proastă veste: În timp ce politicienii se sfâşie investiţiile străine s-au prăbuşit în 2012 la 1,6 mld. euro

Aurelian Dochia, analist economic

Autor: Claudia Medrega

13.02.2013, 00:07 1655

România nu a fost anul trecut foarte atractivă pentru nerezidenţi, investiţiile străine directe (ISD) continuând să se prăbuşească la 1,6 mld. euro, minimul ultimilor 10 ani.

Evoluţia ISD-urilor a fost influenţată atât de criza din Europa, cât şi de tensiunile politice interne şi de modul în care a fost tratată criza de către decidenţii de politici mone­ta­re şi fiscale, după cum spun analiştii. Pentru 2013, analiştii anticipează o uşoară creştere a investiţiilor străine.

"În condiţiile în care investiţiile străine au crescut anul tre­cut în majoritatea ţărilor din regiune, este greu să dăm vina pe contextul regional", spune Vlad Muscalu, senior eco­no­mist la ING Bank. Iar rezultatele foarte slabe ale siste­mu­lui ban­car din 2012 sugerează că o bună parte din aceste ISD-uri s-au îndreptat către acest sector, ceea ce nu a dus la o creştere a capacităţii de producţie. Pe de altă parte, analis­tul economic Au­relian Dochia, consideră că determinantă în evoluţia ISD a fost criza din Europa şi mai puţin turbulenţele politice in­ter­ne.

Volumul ISD-urilor reflectă atât atractivitatea me­diu­lui de afaceri autohton, cât şi percepţia investitorilor străini, evo­­luţia economiei fiind unul dintre indicatorii analizaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO