Eveniment

CEC a continuat creditarea, cu pretul cresterii neperformantelor

02.03.2010, 23:00 27

CEC Bank, detinuta de stat, a fost anul trecut singura bancamare de pe piata care a fortat o crestere de doua cifre aportofoliului de credite, dar pretul a fost majorarea la peste 20%a ponderii imprumuturilor clasificate drept indoielnic si pierdere,potrivit unor surse bancare.

La nivelul pietei, ponderea medie a creditelor din categoriaindoielnic si pierdere a urcat in 2009 la circa 15%. Reprezentantiibancii au afirmat recent ca au fost restructurate imprumuturi de530 mil. lei. Portofoliul de credite al CEC s-a majorat cu 13,6%,pana la 9,2 mld. lei, reprezentand insa numai 44% din totalulactivelor bilantiere, in conditiile in care media in sistemulbancar este de peste 60%.

Ca banca de stat, CEC a fost invocata anul trecut de autoritatidrept un instrument pentru mentinerea creditarii in economie, insanu au reusit sa-i majoreze puternic capitalul social, asa cum aupromis pentru a sustine acest obiectiv.

Capitalul bancii a crescut totusi cu circa 230 mil. lei (55 mil.euro) prin incorporarea unei mari parti din profitul pe 2008.Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a spus la inceputulanului ca va cauta o solutie pentru o noua majorare a capitaluluicare sa nu fie blocata de Comisia Europeana pe considerente deajutor de stat.

Desi planul era sa sustina creditarea, banca de stat CEC nu aputut sa participe semnificativ tocmai in programul guvernamental"Prima casa", pentru ca nu a putut veni decat cu o oferta decredite in lei, necompetitiva din cauza dobanzilor mari fata deofertele in euro ale celorlalte banci participante. Asa ca neputandaccesa aceasta solutie de crestere a creditului pentru persoanefizice, CEC s-a concentrat pe IMM-uri si administratii locale.Creditele acordate companiilor au urcat de la 2,9 mld. lei la 4,2mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO