Eveniment

CEC si-ar putea pastra brandul dupa privatizare

22.06.2005, 20:27 11

Contractul de vanzare a pachetului majoritar al CEC ar putea cuprinde clauze privind pastrarea, pentru o anumita perioada, a retelei teritoriale si a brand-ului, a declarat ieri directorul Directiei Relatii Internationale din Minsterul Finantelor, Mioara Ionescu.

Potrivit oficialului MFP, membru in comisia de privatizare a CEC, strategia de privatizare ar putea fi aprobata saptamana viitoare in guvern.

Forma finala a strategiei se afla in definitivare la consultantul de privatizare, banca americana JP Morgan.

In cazul aprobarii strategiei de catre Guvern inainte de sfarsitul lunii iunie, anuntul de privatizare va fi lansat inainte de 15 iulie, au declarat surse din comisia de privatizare. In aceste conditii, potentialii ofertanti pot depune scrisorile de interes pana la 15 august.

Dupa aceste doua etape, comisia de privatizare si Ministerul Finantelor vor intocmi lista ofertantilor acceptati si se vor distribui caietele de sarcini. Inchiderea perioadei de depunere a ofertelor va expira cel mai probabil inainte de luna decembrie, iar procesul se va incheia in primul trimestru al anului viitor.

CEC are peste 1.400 de sucursale. Strategia de privatizare aprobata de comisie este oarecum asemanatoare cu cea de la BCR, cu exceptia faptului ca este prevazuta posibilitatea listarii la bursa a unui pachet rezidual de actiuni. Pe de alta parte, salariatii si pensionarii CEC vor putea cumpara un pachet intre 3-5% din actiunile institutiei, cota mai mica fata de cea atribuita in cazul altor privatizari din sistemul bancar.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a declarat ieri ca institutia intentioneaza sa atraga de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare un imprumut in valoare de 10 mil. euro pentru finantarea IMM.

"Suntem in discutii si va exista un proiect pilot, de cateva milioane euro, cel mai probabil 10 mil. euro", a spus Radulescu.

Presedintele CEC a mai anuntat ca soldul creditelor a crescut cu 18% in luna mai, ritm semnificativ, desi s-a plecat de la o baza redusa.

CEC a raportat pierderi pe primele trei luni, ca efect al scaderii ratelor de dobanda practicate de BNR, intrucat o mare parte din portofoliul institutiei a fost reprezentata de plasamente in titluri de stat.

La sfarsitul anului trecut, CEC avea un portofoliu de credite de 6.589 mld. lei, din care mai mult de jumatate erau finantari pentru consum.

Radulescu a adaugat ca, de la 1 iulie, va fi lansat un credit de consum cu o suma maxima de 250.000 de lei noi - respectiv 2,5 mld. lei vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO