Eveniment

Cel mai costisitor accident feroviar din ultimii 30 de ani: cinci vagoane de 5 mil. euro nu mai pot fi utilizate deloc

Cel mai costisitor accident feroviar din ultimii 30 de ani: cinci vagoane de 5 mil. euro nu mai pot fi utilizate deloc
21.09.2009, 19:01 628

Accidentul feroviar care a avut loc ieri dimineata in dreptullocalitatii Carcea, judetul Dolj, este cel mai grav din ultimii 30de ani din punctul de vedere al pagubelor materiale, estimate lacirca 5 mil. euro. Cinci vagoane nu vor mai putea fi repuse incirculatie, iar situatia locomotivei este incerta.

"La o prima estimare pagubele se ridica la circa 5 milioane deeuro. Cinci dintre cele opt vagoane nu mai pot fi reparate, ramanede vazut cat de grav este avariata locomotiva. Deocamdata nici n-amreusit sa le ridicam pe sina. Din punctul de vedere al pagubeloreste unul dintre cele mai grave din istoria CFR", a declaratLaurentiu Stoica, directorul general al CFR Calatori.

Locomotiva si opt vagoane ale trenului accelerat 1.692, carecircula pe ruta Timisoara - Bucuresti au deraiat, in noaptea deduminica spre luni, la cateva minute de la plecarea din GaraCraiova, 15 persoane fiind duse la spital in urma accidentului.

"Avand in vedere ca valoarea unui vagon de calatori ajunge lacirca un milion de euro si ca a fost avariata si locomotiva suntcosturi comparabile cu cele ale unui avion. Cred ca este cel maigrav accident din 1976 incoace, cand s-au tamponat doua trenuri inlocalitatea Blaj", spune Alexandru Dobre, specialistul ininfrastructura al Asociatiei Romane a Antreprenorilor dinConstructii (ARACO) si fost ministru adjunct in MinisterulTransporturilor in anii '80.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu a apreciat ca inlocalitatea Carcea, unde a deraiat un tren, ar fi putut avea loc otragedie cu "mult mai grava decat este".

"Toate cele 360 de persoane sunt foarte afectate, macar dinpunct de vedere psihic. Toti pasagerii care se aflau in tren aufost evacuati, o parte dintre ei au fost dusi la Caracal siimbarcati in alte mijloace de transport. Mai multe persoane aurefuzat sa fie transportate cu trenul si e de inteles, fiind dusecu alte mijloace de transport ale companiei", a declarat Berceanu,citat de Mediafax. 15 persoane au fost transportate la spital.

Un accident feroviar grav s-a intamplat si anul trecut candlocomotiva si doua vagoane ale acceleratului 1661 Bucuresti-Iasi auderaiat langa Valea Calugareasca. In urma accidentului o persoana amurit.

Nu se stie cine e vinovat

Ionel Grigorie, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langaCurtea de Apel Craiova, a declarat pentru ZF ca a fost audiat unsuspect, un fost angajat al CFR.

"Nu excludem nicio ipoteza in acest accident. Avem un cerc maimare de suspecti care urmeaza sa fie audiati. Pot spune doar caaceste persoane sunt atat fosti angajati ai CFR, cat si altepersoane care nu au legatura cu compania. Se lucreaza atat cuipoteza provocarii accidentului in mod intentionat de catre opersoana, dar si cu cea a unei defectiuni la materialul rulant", adeclarat Grigorie.

Seful serviciului transporturi, comisarul Dan Rosoga, a precizatca este vorba de un fost angajat, care a fost pensionat din cauzaunor probleme de sanatate, citeaza Mediafax.

Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI, a declarat: "SRI seocupa cu strangerea de informatii anterior produceriievenimentelor. Voi verifica daca ofiterii SRI sunt la fatalocului."

Ziua dezastrelor feroviare

  • Un tren care transporta produse petroliere a deraiat, ieridupa-amiaza, intre localitatile Boju si Valea Florilor, din judetulCluj. Nu au fost inregistrate victime.
  • O locomotiva a lovit un camion incarcat cu caramida, neexistandvictime in urma accidentului, in zona localitatii dambovitene GuraOcnitei. Soferul a scapat nevatamat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO