Eveniment

Cel mai mare scandal din SUA: Sute de poliţişti în echipament de intervenţie din New York au luat cu asalt campusul Universităţii Columbia, arestând zeci de protestatari pro-palestinieni în încercarea de a înăbuşi tulburările care s-au extins în campusurile din întreaga ţară şi au inflamat diviziunile din SUA

Cel mai mare scandal din SUA: Sute de poliţişti în...
01.05.2024, 22:59 159

Poliţia din New York a luat cu asalt campusul Universităţii Columbia marţi seară, arestând zeci de protestatari pro-palestinieni, în încercarea de a înăbuşi tulburările care s-au extins în campusurile din întreaga ţară şi au inflamat diviziunile din SUA cu privire la războiul din Gaza, scrie FT. 

Incursiunea a sute de ofiţeri de poliţie, mulţi dintre ei în echipament antirevoltă, a fost provocată de ocuparea de către protestatari a unei clădiri a universităţii în timpul nopţii, un act care aminteşte de demonstraţiile împotriva războiului din Vietnam din 1968, când studenţii au preluat controlul campusului Columbia.

Aproximativ 300 de persoane au fost arestate la Columbia şi la o altă universitate, City College of New York, a anunţat miercuri primarul oraşului New York, Eric Adams.

Arestările au marcat punctul culminant al unei confruntări care a început în urmă cu mai bine de o săptămână, când studenţii au instalat corturi pe o peluză din centrul campusului şi au cerut ca universitatea să se dezintegreze de companiile care au profitat de pe urma Israelului.

Tabăra de solidaritate cu Gaza, aşa cum au numit-o, a pus la încercare hotărârea preşedintelui universităţii, Minouche Shafik, şi a intensificat o dezbatere despre limitele dintre libertatea de exprimare şi hărţuirea şi antisemitismul într-o universitate renumită pentru activismul său social.

În primele ore ale zilei de miercuri au izbucnit ciocniri şi la Universitatea California din Los Angeles. Rapoartele locale au sugerat că incidentul a implicat protestatari pro-israelieni şi un alt grup de demonstranţi pro-palestinieni care îşi instalaseră o tabără la universitate, ceea ce a determinat intervenţia poliţiei în cele mai recente tulburări care au lovit un campus din SUA.

La Columbia, poliţia a pătruns marţi seară prin fereastră în clădirea ocupată, Hamilton Hall. Ei au aliniat zeci de studenţi cu încheieturile legate la încheieturi în apropierea campusului şi i-au luat cu dubele. De asemenea, poliţia a detonat grenade flash, potrivit CNN, şi a folosit spray cu piper.

Protestatarii aflaţi în spatele baricadelor care blocau străzile din apropiere au scandat „Palestina va fi liberă”, „lăsaţi studenţii să plece” şi „NYPD-KKK”. Nu au existat rapoarte imediate privind răniţi.

Oficialii universităţii au declarat că poliţia a intervenit la cererea lor. „Nu am fost lăsaţi să avem de ales. Personalul de siguranţă publică din Columbia a fost forţat să iasă din clădire, iar un membru al echipei noastre de instalaţii a fost ameninţat", a declarat şcoala.

În justificarea intervenţiei poliţiei din New York, Adams a declarat că poliţia a identificat actori externi fără nicio afiliere cu şcoala care ar fi influenţat studenţii protestatari. „Există persoane care sunt dăunătoare şi care încearcă să-i radicalizeze pe copiii noştri”, a declarat Adams într-un interviu acordat miercuri dimineaţă la MSNBC.

Columbia a fost un punct central al demonstraţiilor declanşate de războiul dintre Hamas şi Israel, care a început la 7 octombrie. O decizie anterioară a administraţiei sale de a suspenda studenţii şi de a chema poliţia pentru a-i aresta a declanşat numeroase ocupaţii şi măsuri de reprimare imitate în SUA şi în universităţi din străinătate.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO