Eveniment

Cheltuieli mai mari la Agricultura si Educatie

07.12.2007, 17:59 9

Ministerele Agriculturii, Educatiei, Muncii si Transporturilor au avut in noiembrie cheltuieli mult mai mari fata de media lunara de pana in octombrie si au contribuit semnificativ la crearea deficitului de circa 1% din PIB la 11 luni.
"Aceste ministere au sarit in noiembrie cu sume foarte mari fata de cheltuielile din perioada anterioara. Trebuie sa vedem ce se va intampla in decembrie, dar vom fi foarte atenti pe executie", a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Doina Dascalu la discutiile privind proiectul de buget pentru anul viitor, din cadrul comisiilor parlamentare reunite de buget.
Ea a aratat ca, oricum, prin rectificarea bugetara din noiembrie au fost incluse limite de cheltuieli, iar deficitul final nu ar putea depasi nivelul programat, de 2,4% din PIB. In privinta sumelor mai mari alocate de ministere, oficialul MEF a detaliat ca Ministerul Agriculturii a realizat transferuri masive in teritoriu pentru plata tuturor subventiilor si despagubirilor asumate.
Transferuri mari in teritoriu a realizat si Ministerul Educatiei, principala destinatie fiind investitiile in repararea si consolidarea scolilor. Pentru Ministerul Muncii, Dascalu a explicat ca pensiile agricultorilor au reprezentat, de asemenea, o suma importanta.
Oficialul MEF a anuntat ca, dupa primele 11 luni ale acestui an, bugetele locale au inregistrat un excedent de aproape 1% din PIB, in timp ce Fondul de sanatate are un excedent de aproape 800 mil. lei. La sfarsitul perioadei ianuarie - octombrie, excedentul bugetar a insumat 450 mil. lei, rezultat din venituri de 105,815 mld. lei si cheltuieli de 105,365 mld. lei. Veniturile colectate la cele patru mari componente ale bugetului general consolidat au insumat, dupa primele 11 luni, 105,42 mld. lei, in urcare cu 21,05% fata de perioada similara din 2006, conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Veniturile raportate dupa 11 luni reprezinta 26,98% din Produsul Intern Brut estimat pentru acest an de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), de 389,8 mld. lei. Ponderea incasarilor depaseste cu 1,54% nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, de 25,44% din PIB.
Cresteri de venituri au fost consemnate atat in cazul bugetului de stat si a bugetului fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, cat si pentru bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul asigurarilor pentru somaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO