Eveniment

CIGRE şi Mitsubishi au deschis prima staţie de alimentare pentru maşini electrice din ţară

CIGRE şi Mitsubishi au deschis prima staţie de alimentare pentru maşini electrice din ţară

Încărcarea unei maşini electrice poate fi făcută la orice priză, dar costurile unui încărcător se ridică între 300 euro şi 7.000 de euro, în funcţie de durata necesară încărcării bateriilor automobilului

Autor: Carol Dan - Mediafax, Andreea Mioara Neferu

23.06.2011, 00:05 377

Prima staţie de alimentare a automobilelor electrice din Româniaa fost deschisă ieri la sediul transportatorului de energieelectrică Transelectrica din Bucureşti, în urma unei investiţii de36.000 de euro. Iniţiativa aparţine Asociaţiei Comitetul NaţionalRomân CIGRE, în parteneriat cu constructorul de maşini MitsubishiMotors România.

"Această iniţiativă a venit la timpul potrivit. (...) Ne gândimşi la alte facilităţi care să permită accesul cetăţenilor lamaşinile electrice", a declarat ministrul mediului Laszlo Borbely,prezent la eveniment. El a adăugat că poartă discuţii atât cuautorităţile locale, cât şi cu o serie de companii pentru găsireaunor locaţii pentru instalarea unor staţii de alimentare aautomobilelor electrice. "Am început discuţii cu companii,primării, supermarketuri care au posibilitatea să instaleze staţiide încărcare a maşinilor electrice", a arătat Borbely.

Primul autovehicul alimentat cu electricitate la staţiainstalată în Bucureşti, în zona Pieţei Unirii, a fost un modelMitsubishi i-MiEV şi a fost testat de Borbely. O maşină alimentatăexclusiv cu electricitate are o autonomie de până la 160 kilometri.Costul unei încărcări a bateriilor maşinii este cuprins între 3 şi6 lei pentru 100 kilometri.

Încărcarea unei maşini electrice poate fi făcută la orice priză,dar costurile unui încărcător se ridică între 300 euro şi 7.000 deeuro, în funcţie de durata necesară încărcării bateriilorautomobilului. Recent, Renault România a anun­ţat că a încheiatacorduri cu Electrica, Schneider Electric şi Siemens în vedereadezvoltării în parteneriat a infrastructurii necesare vehiculelorelectrice. De asemenea, M Car Trading, importatorul Mitsubishi pepiaţa locală, şi Citroën România au anunţat că vor monta în cadrulreprezen­tanţelor oficiale staţii de încărcare rapidă a bateriilor,care pot reduce timpul de încărcare la 30-45 de minute, faţă deşase ore în cazul în care se utilizează o priză normală. Înaprilie, Borbely a anunţat că guvernul va acorda persoanelor fizicesau juridice o subvenţie de 20% din preţ la cumpărarea unuiautomobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10%din preţ.

Schneider Electric estimează că un milion de maşini electricevor circula peste 15 ani în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO