Eveniment

Cine împarte parte-şi face: statul a ajuns să cheltuiască o treime din veniturile sale totale cu salariile angajaţilor

Cine împarte parte-şi face: statul a ajuns să...

Autor: Iulian Anghel

02.07.2019, 18:50 153

Statul a cheltuit în primele patru luni din 2019 aproape 33 de miliarde de lei cu salariile angajaţilor săi, ceea ce înseamnă o treime din veniturile realizate între ianuarie şi aprilie, de 103 miliarde de lei.

Majorarea accelerată a salariilor şi a pen­siilor pune bugetul general consolidat în situaţia de a căuta pe viitor o ieşire de urgenţă: o treime din veniturile statului merge spre salariile bugetarilor, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană este de 22% din nivelul veniturilor bugetare, iar la nivelul zonei euro este de 21%. O ţară ca Franţa, cunoscută pentru generozitatea ei socială, a ajuns să cheltuiască cu mult mai puţin ca procent din venituri pentru salariile angajaţilor săi decât o face România.

Salariile la stat au avansat în primele patru luni din an cu 26% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Concomitent, guvernul pregăteşte din toamnă o majorare a pensiilor cu 15%, în vreme ce majorarea aceloraşi pensii va fi în 2020 de 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO