Eveniment

Cine nu plăteşte trei luni consecutiv contribuţia poate pierde asigurarea

Autor: Aurelia Alexa - Mediafax

10.03.2011, 23:39 37

Persoanele care nu plătesc trei luni consecutiv contribuţia lapensia de stat pot pierde asigurarea socială, asigurătorul având înacest caz posibilitatea să rezilieze contractul, după notificareaasiguratului, potrivit unui proiect de hotărâre privind normele deaplicare a Legii pensiilor.

Ministerul Muncii,Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a suspus dezbaterii publiceProiectul de hotărâre pentru aprobarea normelor de aplicare aprevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensiipublice.

Proiectul de actnormativ prevede că venitul asigurat îns­cris în contractul deasigurare socială, la care se datorează contribuţia de asigurărisociale, este ales de persoana interesată.

Pentru salariaţi,contribuţia se reţine şi se virează de către angajator.Contribuabilii nu au însă la dispoziţie o cale directă prin care săverifice stadiul plăţilor făcute în contul lor. Abia acumministerul lucrează la implementarea unui sistem online care vapermite şi vizualizarea situaţiei individuale a fiecăruicontribuabil.

Documentul maistabileşte că în situaţia nerespectării termenului de plată acontribuţiei de asigurări sociale vor fi calculate dobânzi şipenalităţi de întârziere aferente.

În cazul în careasiguratul nu plăteşte contribuţia de asigurări sociale timp detrei luni consecutiv, asi­gură­torul poate decide re­zi­liereacontractului.

"Reziliereacontrac­tu­lui de asigurare socială din iniţiativa asigurătoruluise face cu ziua următoare ce­lei pentru care s-au plătit sumelereprezentând con­tri­buţia de asigurări sociale şi eventualeleaccesorii, după notificarea prealabilă a asiguratului", se arată înproiectul de act normativ. De asemenea, rezilierea contractului deasigurare socială se poate face şi din iniţiativa asiguratului,exprimată în scris, ori­când pe parcursul derulării acestuia,începând cu data soli­ci­tată, dar nu mai devreme de ultima zi aperioadei pentru care s-au plătit sumele reprezentând contribuţiade asigurări sociale.

Dacă pe parcursulderulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurarese face dovada că, într-un an calendaristic, nu se realizeazăvenituri la nivelul prevăzut de lege, declaraţia se suspendă, lacererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale depensii. "În situaţia în care suspendarea declaraţiei individuale deasi­gurare operează din iniţiativa casei teritoriale de pensii,aceasta va notifica asi­gu­ratul, cu indicarea perioadei pentrucare s-a produs suspen­darea. Constatarea nerealizăriiveni­tu­ri­lor se face pe baza do­cu­mentelor fiscale prevăzute dele­gislaţia în materie sau, după caz, pe baza datelor furnizateca­selor teritoriale de pensii de către organele fiscale. Înpe­ri­oa­da de suspendare nu se da­torează contribuţia de asigurăriso­ciale şi perioada respectivă nu constituie stagiu de cotizare însistemul public de pensii", se mai arată în documentul aflat îndezbatere publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO