Eveniment

Cine sunt oamenii din spatele UCM Reşiţa, compania implicată în scandalul returnărilor ilegale de TVA

Cine sunt oamenii din spatele UCM Reşiţa, compania implicată în scandalul returnărilor ilegale de TVA

Autor: Andrei Chirileasa

03.12.2010, 13:52 789

UCM Reşiţa (UCM), compania carei-ar fi vândut sirianului Said Baaklini echipamente evaluatela 250 mil. euro, pe baza cărora acesta ar fi cerut o restituireilegală de TVA de 60 mil. euro, este controlată în proporţie de 97%de către grupul elveţian Inet AG, care a preluat în 2003 pachetulmajoritar de acţiuni de la stat în consorţiu cu AsociaţiaSalariaţilor din UCMR.


Deşi, iniţial elveţienii deţineau 51% din companie, aceştia şi-aumajorat participaţia la 96,3%, prin intermediul unor majorări decapital, în timp ce salariaţii mai deţin doar 0,7%, potrivitdatelor de pe pagina de internet a companiei.
Grupul Inet este reprezentat de omul de afacerielveţian Beat Carpateaux, care a fost implicat în mai multe afaceriîn sectorul energiei alături de Bogdan Buzăianu, fostul proprietaral Energy Holding, unul dintre "băieţii deştepţi din energie".Energy Holding este compania care a încheiat în 2003 un contract pezece ani cu Hidroelectrica pentru achiziţia de energie ieftină, pecare o revinde apoi către consumatori.

Adrian Chebuţiu, preşedintele şi directorul general al UCM Reşiţa,care a fost audiat de DNA în dosarul rambursării ilegale de TVA,este un apropiat al lui Buzăianu, potrivit informaţiilor publicatede Evenimentul Zilei.Chebuţiu, va fi cercetat în libertate,potrivit deciziei instanţei supreme, care a hotărât însă cadirectorul executiv al UCM, Adrian Coriolan Preda să fie arestatpreventiv pentru 29 de zile, potrivit Mediafax.
PotrivitDNA, în 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, UCMReşiţa a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVAcătre SC Libarom Agri SRL Bucureşti, controlată de Said Baaklini,care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi,nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate,cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane europlus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă delegalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţaa mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL Bucureşti trei contracte, învaloare totală de 245 milioane euro plus TVA, care nu au la bazăoperaţiuni reale.
"Contractulface referire la achiziţionarea, furnizarea, respectiv vânzarea deechipament şi servicii destinate unei centrale electrice cu oputere instalată de aproximativ 40 MW. Prin semnarea contractuluis-a urmărit îmbunătăţireaindicatorilor economici de performanţă aicompaniei, respectiv cifra de afaceri, profitul, valorificarea destocuri fără mişcare, dar cu o valoare adăugată mare şi, nu înultimul rând, alimentarea fluxului de numerar în vederea achităriifurnizorilor restanţi, a salariilor şi a cheltuielilor curente", searată într-un raport al UCM Reşiţa trimis vineri Bursei de ValoriBucureşti.

Raportul este semnat de Adrian Chebuţiu şi mai precizează căsocietatea nu are nicio implicare în dosarul de cercetare penală,iar organele abilitate nu au dispus măsuri care să influenţezesituaţia patrimonială şi financiară a acesteia.
UCM Reşiţa este singura companie de pe Bursălistată la categoria a III-a, din cauză că nu îndeplineştecriteriile de admitere la categoria a II-a. Compania a avut anultrecut pierderi de 63 mil. lei la afaceri de 167 mil. Lei, avândcirca 2.400 de angajaţi. În primele nouă luni ale lui 2010, UCM aavut pierderi de 67 mil. lei la afaceri de 78 mil. lei. Companiaavea la finele lunii septembrie venituri în avans de peste 1 mld.lei (240 mil. euro).


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO