Eveniment

Citi vede cresterea PIB incetinind la 4,9%

04.03.2008, 20:22 10

Cresterea economica din Romania a incetinit la 5,8% in 2007, iar procesul va continua in 2008, cu un ritm de 4,9%, estimeaza analistii bancii americane Citi.
Cel mai recent studiu privind Romania anticipeaza si incetinirea consumului cu peste un punct procentual in 2008 fata de 2007, pana la 9,5%, ceea ce s-ar reflecta inclusiv in incetinirea importurilor cu trei puncte procentuale.
"Consumul privat pierde din avant dupa cum arata tot mai multe semnale, iar slabirea leului va sustine aceasta tendinta. De asemenea, ne asteptam la o slabire a investitiilor, desi aici indiciile sunt amestecate."
Cat priveste cursul de schimb, Citi estimeaza o revenire treptata a leului: 3,63 lei/euro in trimestrul II, 3,60 lei/euro in trimestrul III si 3,55 lei/euro la sfarsitul anului. "Sunt riscuri considerabile fata de aceasta prognoza din cauza deficitului extern si a incertitudinilor privind mediul extern, mai ales daca BNR nu continua majorarea dobanzii."
De asemenea, Citi si-a majorat prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,5% la 6% pe baza varfului din ianuarie, cand rata anuala a urcat la 7,3%, si a deprecierii leului.
Investitiile straine directe sunt estimate la 7 mld. euro, similar opiniei generalizate pe piata.
In acelasi timp, analistii Citi considera ca exista motive reale de ingrijorare privind fragilitatea structurii capitalului din industria bancara romaneasca, avand in vedere prezenta puternica a unor banci-mama de top din Austria, Grecia, Olanda si Italia. Comentariul se bazeaza pe un studiu care arata ca bilanturile bancilor europene au pierdut circa 450 mld. euro din cauza conjuncturii proaste de pe pietele internationale antrenate de criza de incredere din SUA.
Totusi, Citi apreciaza ca bancile care au filiale in Romania sunt capabile sa le asigure finantarea, desi probabil intr-un volum mai bine cantarit decat pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO