Eveniment

Cîţu: De la 1 ianuarie va fi haos la administraţiile financiare: schimbări la CAS, la TVA şi la impozitul pe profit

Florin Cîţu: „Dacă eşti investitor străin şi te uiţi la România astăzi, vei aştepta să se aşeze praful.“

Florin Cîţu: „Dacă eşti investitor străin şi te uiţi la România astăzi, vei aştepta să se aşeze praful.“

Autor: Iasmina Ardelean

23.11.2017, 00:03 976
Vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Senatului, liberalul Florin Cîţu, a declarat, miercuri, că modificările făcute la Codul fiscal vor avea ca prim efect major, după 1 ianuarie 2018, un haos în administraţia fiscală.

Întrebat ce efecte majore vor fi după 1 ianuarie 2018, în urma modificărilor la Codul fiscal, senatorul liberal a răspuns: „Primul efect o să fie un fel de haos pe la Administraţia Fiscală. De azi, având în vedere Ordonanţa 82, ar trebui să înceapă să renegocieze salariile, dar din discuţii, dacă vorbim de companii medii, oamenii nu au timp să facă acest lucru, sistemul Revisal se blochează şi atunci nu ştiu cum se va termina. Este clar că intrăm într-o perioadă de incertitudine în sfera contri­buţiilor, intră şi TVA defalcat, acolo iar vor fi companii care intră şi ies, o să fie un haos de la 1 ianuarie“.

De asemenea, Cîţu a susţinut că, în ceea ce priveşte investiţiile străine majore, România intră într-un con de umbră.

„Dacă eşti investitor străin şi te uiţi la România astăzi, vei aştepta să se aşeze praful. Vrei să vezi cum funcţionează aceste măsuri (la Codul fiscal - n. red.) cel puţin 12 luni, să vezi impactul asupra companiilor care sunt astăzi în România, dacă mai rămân, dacă mai investeşte cineva, şi apoi decizi dacă mai vrei să vii aici. Sper ca între timp să nu se deterioreze mediul economic internaţional. Acum, cu această schimbare majoră, e clar că nu mai vine nimeni, nimeni nu vine pe schimbare. România intră acum într-un con de umbră în ceea ce priveşte investiţiile străine majore“, a susţinut senatorul liberal.

Totodată, Florin Cîţu a opinat că una din modificările privind Codul fiscal care ar putea să fie adoptată în Parlament este ca microîntreprinderile să poată opta între impozitul pe profit şi impozitul pe cifra de afaceri.

„Toată lumea prezentă astăzi (în şedinţa Comisiei de buget din Senat - n. red.) a avut o opinie pe microîntreprinderi şi acolo este clar că trebuia să fie opţional. Dar s-ar putea să vedem o variantă în care impozitul pe microîntreprinderi să fie opţional. Sper să nu se ducă până la 1.000.000 euro, să rămână la 500.000 (cifră de afaceri - n. red.). Şi în cazul contractelor part-time, transferul contribuţiilor face situaţia şi mai dură decât acum. Se propună să se revină la situaţia iniţială pentru contracte part-time. Alte măsuri nu văd să treacă, cred că acestea vor fi singurele schimbări. Din discuţiile cu Ministerul Finanţelor, ei nu vor să schimbe nimic, iar din faptul că şi colegii de la PSD nu au foarte multe amendamente este clar că nu vor să aducă nicio schimbare şi că vor să meargă pe varianta din ordonanţă“, a spus senatorul PNL.

Cîţu a adăugat că guvernul trebuie să îşi asume modificările propuse la Codul fiscal.

„Este decizia acestui guvern, trebuie să şi-o asume şi dacă lucrurile vor merge prost, trebuie să spună că ei au venit cu aceste modificări, să nu poată să dea vina pe nimeni“, a conchis senatorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO