Eveniment

Clinicile private: Diferenta de 5 la 50 de lei este mai mica decat diferenta de la 0 la 5 lei

Clinicile private: Diferenta de 5 la 50 de lei este mai mica decat diferenta de la 0 la 5 lei
25.03.2010, 00:00 35

Proiectul privind introducerea coplatii in sistemul de sanatatelansat in dezbatere publica ieri de catre Ministerul Sanatatii,care ar urma sa creasca calitatea actului medical la stat, esteasteptat si de operatorii privati de sanatate, care spera ca totmai multe persoane vor migra de la stat la privat.

Potrivit proiectului, vizita la un medic de familie de la statva costa 5 lei, in timp ce in prezent la o clinica privata tarifulpentru o consultatie similara este de 50 de lei. Privatii spera cain urma acestui proiect, tot mai multi pacienti vor dori saplateasca 50 de lei si sa renunte la serviciile de stat.

"Sectorul privat este favorabil introducerii coplatii. Ea seintampla oricum pe sub masa astazi si va fi un pas inainte inreglementarea sectorului. Pe de alta parte, serviciile medicalecosta mult mai mult decat ce se deconteaza, iar coplata va puteaacoperi o parte din acest surplus", a spus Florin Andronescu,business developer al Sanador, unul dintre primii zece operatori pepiata medicala privata.

Maine are loc prima dezbatere publica

Prima dezbatare publica pe aceasta tema va fi organizata vineri,iar daca proiectul va fi aprobat de Parlament, ar putea intra invigoare de la 1 iulie 2010.

"Nu stiu daca au ales momentul cel mai bun intr-o perioada decriza. Impactul psihologic este mare mai ales pentru o populatiecare a fost educata ca actul medical este gratuit", a spus VasileAstarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Introducerea coplatii este asumata de Guvern prin contractele cuFondul Monetar International si Banca Mondiala. Ideea introduceriicoplatii a fost lansata inca de anul trecut de fostul ministru alsanatatii, Ion Bazac, iar majoritatea prevederilor propuse atuncise regasesc si in noul proiect.

Coplata reprezinta o suma de bani pe care o persoana o va platipentru contractarea de servicii de la medicul de familie si dinspital, iar potrivit datelor Ministerului, implementarea acesteiava strange 700 mil. lei (167 mil. euro) anual.

"Sumele incasate din coplata constituie venituri alefurnizorilor de servicii medicale si se utilizeaza pentruimbunatatirea calitatii serviciilor medicale", se arata inproiectul lansat in dezbatere publica.

La plata banilor o persoana va primi "un tichet moderator pentrusanatate" cu numele pacientului, iar suma maxima platita prinaceste tichete nu poate sa fie mai mare de 600 lei/anual/persoana.Angajatorul poate deconta angajatilor cheltuielile cu coplata,sumele fiind deductibile fiscal.

Se strang bani si la privat, si la public

"Coplata va fi motorul principal de declansare a activitatiiasiguratorilor privati, daca va fi facuta in paralel cu pachetuluide baza de servicii minimale. Daca nu, nu va avea efectul scontat",mai spune Andronescu.

Intrebat daca aceasta masura va mari migratia de la stat laprivat, Andronescu este de parere ca acest fenomen se intampladeja. El este sceptic cu privire la data la care aceasta masura arputea intra in vigoare.

« Nu cred ca va intra in vigoare de la 1 iulie. Este o masuranepopulara, iar ca si in alte cazuri, ar putea sa fie un esec", maispune Andronescu.

Coplata ar urma de asemenea sa dinamizeze puternic piataserviciilor medicale private, care oricum are un ritm de cresterede 13% anual.

O consultatie la medicul de familie va costa 5 lei, la un medicspecialist 10 lei, iar o analiza de laborator aproximativ 1leu/test.

"Suma este simbolica. Majoritatea si-o vor putea permite", spuneAndronescu.

Daca un medic de familie acorda 20 de consultatii pe zi, rezultaca el va avea venituri de 100 de lei pe zi si de 2.000 de lei lunar(476 de euro.)

Potrivit Ministerului Sanatatii, tarifele au fost stabilite infunctie de nivelul din alte state si s-au dat ca exemplu stateprecum Germania, unde se plateste 10 euro pe consultatie, Estonia,unde nivelul este de 3 euro per consulattie sau Cehia unde taxaeste de 2 euro per consultatie.

In Bulgaria exista o taxa fixa de 1% din salariul minim peeconomie pentru consultatii.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca exista posibilitatea casumele aferente tichetului pentru sanatate sa poata fi acoperite deasigurarile private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO