Eveniment

Cod rosu de inundatii in nordul tarii: apele au distrus 169 de localitati si au ucis 4 oameni

Cod rosu de inundatii in nordul tarii: apele au distrus 169 de localitati si au ucis 4 oameni

Aproximativ 500 de case din comuna suceveana Vicovu de Jos erau inconjurate de ape sambata la pranz, in urma unor noi ploi torentiale inregistrate in zona

28.07.2008, 18:27 151

Patru persoane din judetul Maramures au murit, alte doua sunt date disparute, in timp ce alte peste 9.300 de persoane au fost evacuate si aproape 800 sunt izolate in urma inundatiilor din nordul tarii, care au afectat 169 de localitati din judetele Suceava, Iasi, Botosani, Neamt, Satu Mare, Maramures si Salaj, potrivit unui bilant prezentat ieri de secretarul de stat Victor Paul Dobre.
Secretarul de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative a declarat ca pana ieri, la ora 13.00, erau afectate de inundatii sapte judete, 169 de localitati, 9.322 de persoane fiind evacuate, insa o parte dintre acestea au inceput sa se intoarca la casele lor. Dobre a adaugat ca au fost inundate 8.141 de gospodarii si 5.670 de fantani, 20.482 de hectare de teren agricol.
De asemenea, ploile din ultimele zile au afectat 42,6 kilometri de diguri si aparari de mal. Dobre a mentionat ca sunt 482 de kilometri de drumuri comunale si judete afectate de inundatii, insa acestea sunt distruse doar pe portiuni. "Din informatiile primite de la Ministerul Mediului, in Maramures apele au inceput sa se retraga, inclusiv pe Tisa, chiar daca se mentine avertizarea de cod rosu", a spus Paul Dobre.
Secretarul de stat a adaugat ca un elicopter al MIRA se afla in zona Valea Vaserului, unde sunt turisti blocati in cabana. El a precizat ca in zona de cabane s-au deplasat echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU), jandarmi militari si politia de frontiera, pentru a ajuta turistii care au inceput sa coboare.
Ministerul Internelor si Reformei Administrative a trimis si va mai transporta in zonele afectate din Suceava, Botosani si Iasi ajutoare pentru sinistrati, constand in apa minerala, alimente din stocul de rezerva. Autoritatile din judetele Suceava, Iasi si Botosani au solicitat suplimentarea ajutoarelor de urgenta pentru populatia afectata de inundatii cu apa minerala, ultei, zahar, malai, conserve de carne, supe concentrate si paturi.
Aproape doua sute de turisti care intentionau sa coboare, sambata, cu Mocanita au ramas izolati pe Valea Vaserului, dupa ce, din cauza viiturilor, a fost rupta calea ferata in mai multe locuri.
Codul rosu de inundatii emis de hidrologi pentru raurile din nordul tarii ramane valabil pana luni la pranz, singura modificare fata de ceea ce exista in prezent fiind aceea ca raul Viseu, care avusese si el cod rosu, va trece la codul portocaliu, au declarat surse din cadrul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).
Ministerul Mediului a transmis ieri dupa-amiaza avertizarea hidrologica de cod rosu catre prefecturile judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Iasi, Maramures si Neamt, unde pana astazi la ora 16.00 sunt asteptate cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol.
Astfel, pana la ora 16.00, se mentine codul rosu pentru raurile Tisa, cursul inferior al Sucevei, cursul superior si mijlociu al Siretului (sectorul Zvoristea-Nicolae Balcescu) si pentru Prut (sector amonte aval Stanca Costesti).
Totodata, in acelasi interval, se extinde codul rosu pe Siret (sectorul Nicolae Balcescu-Dragesti).
Codul rosu de pe raul Viseu, de pe raurile din bazinul superior si mijlociu al Sucevei si de pe Siretul superior (in sectiunea de granita) se retrage, se arata in avertizarea hidrologica transmisa de INHGA.
Varful de viitura pe Siret era asteptat sa ajunga in zona Pascani ieri seara, in jurul orei 20.00, iar la Rachiteni, la confluenta cu raul Moldova, dupa alte 16 ore, a declarat ministrul Mediului Attila Korodi.
Ministrul Korodi a participat, ieri, la Primaria Pascani, la o sedinta cu autoritatile judetene pe tema gestionarii crizei produse de inundatii.
"Din datele pe care le avem, este de asteptat ca valul de viitura pe Siret sa ajunga la Pascani in aceasta seara (ieri - n.r.), in jurul orei 20.00. Dupa calculele noastre, 16 ore mai tarziu viitura va fi la Rachiteni, de unde trece in judetul Bacau. Incercam sa tinem varful de viitura prin barajele pe care le avem pe traseu", a declarat ministrul Korodi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO