Eveniment

Coduri noi, impozite noi

05.01.2004, 00:00 17



Ministrul finantelor a aprobat baremul lunar dupa care vor fi impozitate in acest an veniturile din salarii si pensii. Acesta a fost stabilit pe baza baremului anual de impunere pentru anul fiscal 2004 pentru calculul platilor anticipate, prevazut in Codul fiscal intrat in vigoare la 1 ianuarie.



Potrivit baremului, cota minima de impozit de 18% se aplica veniturilor lunare mai mici de 2.400.000 lei inclusiv. Cota maxima, de 40%, va fi perceputa de Fisc asupra veniturilor mai mari de 13 milioane de lei pe luna. Suma fixa neimpozabila pentru veniturile din pensii este de 8 milioane de lei lunar.



Pentru anul acesta, impozitul anual se va calcula prin aplicarea asupra venitului anual global impozabil a baremului anual respectiv, corectat cu rata inflatiei realizata pe 2004, diminuata cu jumatate din rata inflatiei prognozate pe acest an.



Deducerea personala de baza, incepand cu ianuarie 2004, a fost fixata la 2 milioane de lei pe luna. Contribuabilii au dreptul la deduceri personale suplimentare, in special pentru persoane aflate in intretinere. De asemenea, incepand din 2004, vor putea fi deduse din venitul anual global impozabil sume de pana la 1.000 de euro reprezentand cheltuieli pentru imbunatatirea confortului termic al locuintei, cu primele de asigurare de sanatate private, contributii la fonduri de pensii ocupationale, prime de asigurare a locuintei. Nu sunt inca stabilite normele pe baza carora va fi recunoscuta deductibilitatea cheltuielilor respective.



Modul de aplicare a prevederilor Codului fiscal a fost stabilit in ultima sedinta de anul trecut a guvernului prin aprobarea, prin ordonanta de urgenta, a Codului de procedura fiscala. Ordonanta elimina penalitatea de 10% pentru nevirarea in termen de 30 de zile de la scadenta a sumelor reprezentand obligatii datorate prin retinere la sursa si prelungeste, de la 48 de ore la trei zile lucratoare, termenul in care poate fi efectuata, fara dobanzi si penalitati, decontarea obligatiilor catre buget prin intermediul bancilor.



In cazul in care contribuabilii formuleaza contestatii impotriva actelor fiscale, ei le pot retrage fara sa piarda dreptul de a depune o noua contestatie, in termenul legal, respectiv 30 de zile de la comunicarea actului. In plus, ei vor putea contesta si alte acte administrative fiscale in afara celor privind stabilirea de obligatii bugetare sau masuri de executare silita.



Nedepunerea declaratiilor fiscale in termenul prevazut va fi sanctionata contraventional, dar vor fi eliminate penalitatile. Termenul de prescriptie pentru dreptul organelor fiscale de a recalcula taxele si impozitele unui contribuabil va fi de 5 ani, cu exceptia cazurilor de evaziune fiscala, la care prescriptia este de 10 ani.



Unele persoane fizice, cum ar fi rudele contribuabilului, precum si anumite grupuri profesionale, cum ar fi avocatii, consultantii fiscali, preotii si medicii vor avea posibilitatea sa refuze sa furnizeze informatii autoritatilor fiscale.



Persoanele care nu vor respecta toate aceste prevederi vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 500.000 lei si 15 milioane lei, pentru persoanele fizice, respectiv intre 5 milioane lei si 100 milioane lei, in cazul persoanelor juridice.



Pentru persoanele fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la un milion de lei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO