Eveniment

Colliers: Acuratetea evaluarilor a scazut puternic pentru ca nu exista nici macar tranzactii speculative

17.03.2009, 19:24 342

Consultantii au dificultati tot mai mari in a stabili valoarea de piata a proprietatilor imobiliare in conditiile in care nu mai stiu la ce valori sa se raporteze, dupa ce numarul tranzactiilor a fost extrem de scazut in ultima perioada, potrivit reprezentantilor Colliers International.

"Nu avem in piata nici macar tranzactii speculative, astfel ca nu avem baza de comparatie. Apelam in general la marje de evaluare, astfel ca acuratetea aprecierilor a scazut. Pentru a face totusi o evaluare ne uitam la ce distanta sunt cererile de ofertele potentialilor cumparatori si la utilitatea acelui teren. Conditiile sunt insa limitative, astfel ca nu putem garanta ca acea valoare poate fi atinsa", a declarat Mihai Grigore, directorul departamentului de evaluare al firmei de consultanta Colliers International. Terenuri, centre comerciale, cladiri de birouri si numeroase apartamente sunt de mai mult timp disponibile spre vanzare, dar numarul tranzactiilor continua sa fie redus, un numar tot mai mic de investitori avand acces la lichiditati.
"Fondurile interesate de achizitia unor proprietati 'distressed' (ale unor proprietari aflati in dificultati financiare - n.r.) spuneau ca atunci cand valoarea proprietatilor scade la 50% fata de maxim vor cumpara. Intre timp, la unele proprietati s-a ajuns la acel nivel, dar spun ca asteapta scaderea la 30%, dar nu suntem siguri ca vor fi tranzactii nici la acel nivel", a mai declarat consultantul.
Pentru cladirile operationale, aducatoare de venituri, scaderile de pret nu au fost la fel de mari, consultantii vorbind despre o reducere a randamentului la exit solicitat de proprietari, de la 6% la 8%, in timp ce potentialii cumparatori ar fi dispusi sa plateasca un pret care le asigura o rata de capitalizare de 8,3-8,5%, in euro pe an. Potrivit celui mai recent raport al firmei, preturile medii ale terenurilor din Bucuresti au scazut cu 20% in cea de-a doua jumatate a anului trecut, de la 791 euro/metrul patrat la 633 euro/metrul patrat.
Consultantii spun ca daca in cazul apartamentelor au fost realizate si tranzactii la preturi mai reduse, pe segmentul de birouri, spre exemplu, blocajul a intervenit brusc, astfel ca dupa semnarea unor afaceri la randamente record, nu au mai fost realizate tranzactii deloc.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO