Eveniment

Colliers: Va fi foarte greu sa ne facem bugetul in acest an

Colliers: Va fi foarte greu sa ne facem bugetul in acest an

Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International: In conditiile in care trei piete: terenuri, rezidential si investitii sunt blocate, va fi foarte greu sa atingem aceeasi cifra de afaceri de anul trecut.

25.11.2008, 19:18 20

Bogdan Georgescu, managing partner si actionar al firmei de consultanta imobiliara Colliers International, apreciaza ca va fi foarte greu pentru firma pe care o conduce sa inregistreze aceleasi venituri ca in 2007 (21,2 milioane de euro), in conditiile in care pana anul acesta, firma isi dublase cifra de afaceri in fiecare an, incepand cu anul 2005.

"In conditiile in care trei piete: terenuri, rezidential si investitii sunt blocate, va fi foarte greu sa atingem aceeasi cifra de afaceri de anul trecut", a declarat Georgescu, care apreciaza ca piata imobiliara, la fel ca si cea auto, este doar o "victima" a crizei financiare si a perceptiei oamenilor cu referire la situatia economica si a sistemului bancar.
"Este o criza pe termen scurt foarte mare, dar, tinand cont de faptul ca in ultimii ani au fost livrate doar 5.000-7.000 de apartamente, piata isi va reveni", apreciaza Georgescu.
Directorul Colliers apreciaza ca pretul apartamentelor vechi a crescut prea mult in ultimii ani din cauza faptului ca acestea erau singura varianta pentru persoanele care isi doreau sa se mute rapid intr-o locuinta, in timp ce preturile apartamentelor noi au crescut si alimentate artificial de catre speculatori care au profitat de un anumit moment al pietei.
"N-as mai lasa investitorii sa cumpere apartamente fara garantii exacte, deoarece am observat ce probleme pot aparea", spune Georgescu, referindu-se si la faptul ca o serie de investitori care au platit avansurile nu mai au acces la finantare pentru a achita integral apartamentele cumparate. El apreciaza ca piata isi va reveni dupa ce bancile vor observa exact ce probleme au in portofoliul de credite si vor relua finantarea. "Bancile nu faceau fata la cate cereri de credit aveau, iar acum isi reanalizeaza portofoliul", a mai spus Georgescu.
Colliers este cea mai mare firma de consultanta imobiliara de pe piata locala, cu afaceri de peste 21 mil. euro si un profit de 7,3 mil. euro in 2007.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO